Bra att det ställs krav på ärlighet

Det finns mängder med människor som haft ”komplexa livssituationer med svåra historier” utan att detta senare resulterat i en kriminell livsstil.

Insändare2022-12-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Svåra historier ligger bakom boendet på Stallgården” (24/12):

Många reagerar på tidigare svåra trauman med en påtagligt altruistisk personlighet, så att ursäkta en kriminell livsföring med tidigare problem håller inte.

Hanna skriver att ”Skolan ställer samma krav på prestation oavsett förmågor och förutsättningar”. Så är väl inte alls fallet; det finns olika linjer att gå och mängder med utbildningar att välja.

”Det svenska samhället ställer samma krav på alla. Som krav på prestation och social förmåga.” Javisst, och det är väl bra att det ställs krav, inte minst på ärlighet. Trygghet och uppskattning får den som efter bästa förmåga är en fungerande kugge i samhällets stora maskineri.

Alla människor har ”inte samma förmågor och förutsättningar för att kunna hantera de krav som samhället ställer”. Visst är det så, men krav på ärlighet och att inte skada andra är väl ändå berättigade krav.

Om man som vuxen person upprepade gånger fysiskt, mentalt eller ekonomiskt skadat andra människor så har förstås förtroendet för personen i avgörande grad reducerats.