Bojkotta OS om Ryssland får delta

Det tråkiga är väl inte ett OS utan ryska och belarusiska idrottare, utan Rysslands brutala erövringskrig i Ukraina, menar insändarskribenten.

Är det möjligen så att ”när pengar talar, blir tystnaden talande, frågar sig insändarskribenten.

Är det möjligen så att ”när pengar talar, blir tystnaden talande, frågar sig insändarskribenten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-03-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Rätt att ryssar får tävla i OS” (9/2):

I en insändare stod det bland annat ”Det är rätt av IOK att låta ryska idrottsmän tävla i olympiska spel. Utestängning från OS kommer enbart att gynna Putin, eftersom ryska idrottare kommer att bli fientligt inställda till västvärlden som utestänger dem från det de är bäst på …”

Bojkotten av ryska och belarusiska idrottare infördes efter Rysslands folkrättsvidriga erövringskrig i Ukraina 2022. Det var ett riktigt beslut av idrottsförbunden. Nu planerar Ryssland en storoffensiv i Ukraina, vilken leder till flera dödsoffer och ännu mer lidande för den ukrainska befolkningen. Att i det läget tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i OS 2024 är att spela Putin i händerna och bana vägen för Kremls propaganda.

Inom idrotten finns det beslutsfattare, som är naiva, de menar att det är tråkigt att ryska och belarusiska idrottare ska stoppas från att delta i OS 2024. Det tråkiga är väl inte ett OS utan ryska och belarusiska idrottare, utan Rysslands brutala erövringskrig i Ukraina. Är det möjligen så att ”när pengar talar, blir tystnaden talande?”. Idrotten kan inte vara neutral i ett folkrättsvidrigt erövringskrig.

Den svenska inställningen borde vara:”Om ryska och belarusiska idrottare får deltaga i OS 2024, så bojkottar Sverige de olympiska spelen 2024”.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om