Rätt att låta ryssar tävla i OS

En utestängning från OS kommer enbart att gynna Putin, menar insändarskribenten.
En utestängning från OS kommer enbart att gynna Putin, menar insändarskribenten.

Är det rätt av Internationella olympiska kommittén att tillåta ryska idrottsmän och kvinnor delta i sommar-OS i Paris 2024 och i vinter-OS i Milano/Cortina 2026?

Insändare 9 februari 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De baltiska staternas premiärministrar hotar att bojkotta OS om ryssar får delta. Även nordisk idrott står enad om att IOK ska förbjuda ryska och belarusiska idrottare att tävla internationellt under den pågående ryska invasionen i Ukraina.

Varför låta ryska idrottare vara med och tävla internationellt? Det är kontraproduktivt att utestänga dem från tävlingsgemenskapen med kollegor från andra länder. 

I det internationella utbytet får ryssarna höra tävlingsidrottare från demokratiskt styrda länder berätta om kriget i Ukraina och ryska soldaters krigsbrott med massiva angrepp mot civila mål.

Ryska idrottare vet att de får långvariga fängelsestraff om de kritiserar den ryska arméns anfallskrig i Ukraina. Mellan skål och vägg i mötet med internationella idrottare, kan de ventilera sina tankar och känslor om kriget. 

Det är rätt av IOK att låta ryska idrottsmän delta i olympiska spel. Utestängning från OS kommer enbart att gynna Putin, eftersom ryska idrottare kommer att bli fientligt inställda till västvärlden som utestänger dem från det de är bäst på och kanske älskar allra mest? 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa