Boende i Linköpings innerstad får allt – vad får vi?

Det gödslas med resurser på de som redan har – boende i innerstaden. Här ordnas cykelleder, badanläggningar i miljardklassen och borttagning av grönområden för att bygga fula hus, menar insändarskribenterna.

Det ordnas innerstadsfester och uteserveringar för att folklivet i innerstaden ska må bra – men när ordnades något sådant i ytterområdena, undrar insändarskribenterna.

Det ordnas innerstadsfester och uteserveringar för att folklivet i innerstaden ska må bra – men när ordnades något sådant i ytterområdena, undrar insändarskribenterna.

Foto: Victor Bomgren/Corren arkiv

Insändare2024-09-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppenbart att Linköpings kommun med nuvarande majoritet koncentrerar sitt arbete på innerstaden. Förtätning, förfulning och förtvivlan är ledorden. Som Correns ledare den 27 augusti konstaterade vill många nu fly den osäkra innerstaden för en mer trygg tillvaro på det omkringliggande omlandet. 

Vad gör då kommunen? Inte mycket. Det tar mycket lång tid för detaljplaner att bli antagna, inte minst beroende på att de överklagas av närboende som anser att kommunen inte lyssnat på synpunkter. Ett skräckexempel är väl gamla naturbruksgymnasiet i Berg som stått och förfallit i många år, dels beroende på regionens senfärdighet med att sälja, dels ett långdraget detaljplanearbete. 

Förmodligen ser det likadant ut i Linghem, Vikingstad och Askeby med flera kringliggande orter. Kommunen bygger gärna på produktiv åkermark, men avstår från att utveckla orterna vidare.

Vi som bor i omlandet från centrum vill ha bra trafiklösningar, bra barnomsorg, bra vårdcentraler med fast anställda läkare, bra kollektivtrafik, bra vägar och bra skolor. Mycket lite av detta finns för oss att tillgå i dag. 

Däremot gödslas det med resurser på de som redan har – boende i innerstaden. Här ordnas cykelleder, badanläggningar i miljardklassen och borttagning av grönområden för att bygga fula hus. Sedan ordnas innerstadsfester och uteserveringar för att folklivet i innerstaden ska må bra – men när ordnades något sådant i ytterområdena?

Vi som bor i omlandet måste gå samman inför 2026 års val och skapa ett parti som prioriterar våra frågor. Omlandspartiet behöver inte så många procent för att bli tungan på vågen för att vända utvecklingen och prioritera utvecklingen i våra kringliggande orter.

Innerstadens befolkning har redan allt och behöver inte mer!