Bevilja inte tillstånd för solkraft på jordbruksmark

Jag ber beslutsfattare ta till sig fakta, inse att det solbolagen hävdar inte stämmer och nu inte bevilja tillstånd, skriver Per Ask, tekn dr, prof em.

Med planerad solkraft i drift fås en överproduktion av el vid de tillfällen då solen lyser, priset på elen dessa stunder blir då mycket lågt, företaget blir olönsamt och går sannolikt i konkurs, skriver Per Ask, tekn dr, prof em.

Med planerad solkraft i drift fås en överproduktion av el vid de tillfällen då solen lyser, priset på elen dessa stunder blir då mycket lågt, företaget blir olönsamt och går sannolikt i konkurs, skriver Per Ask, tekn dr, prof em.

Foto: Michael Sohn

Insändare2025-01-24 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Solkraften sänker elpris och utsläpp här och nu" (30/12):

I Corren hävdar Madeleine van der Veer att ett stort batterilager som planeras i Belgien kan lagra årsförbrukningen hos 385 000 hushåll vilket vore fantastiskt med tanke på solkraft, men uppgifterna är enligt mig grovt felaktig. Kontrollerar jag siffran motsvarar lagret årsförbrukning på cirka 400 hushåll, det vill säga nästan 1 000 gånger mindre! 

För att få en konkret bild av begränsningarna hos batterilager tittar vi på den solkraftsanläggning i Tägneby/Bjursby som GreenGo planerar och som jag skrivit om i Corren. Denna kan ge cirka 36 GWh per år, vilket teoretiskt är årsförbrukningar för cirka 5 100 hushåll. Men då krävs batterilager för att ha ström när solen inte lyser. Teslas MegaPack kan lagra 3,9 MWh/st och skall kunna lagra el för 7 dagars förbrukning behövs 180 stycken MegaPack-containrar i Bjursby! Dessa kostar 2,8 Mrd kr och tillverkningen ger 120 000 ton koldioxid, vilket är vad cirka 55 000 bensin eller dieselbilar släpper ut ett år. Så helt ohållbart!

Dessa litiumbatterier är den teknik som vi under överskådlig tid kommer att ha. Kostnaden för batterierna har gått ned men har minskat att falla. Vi har också begränsade möjligheter i att öka tillverkning då tillgångar på till exempel kobolt sätter gränser. Den positiva bilden av utvecklingen av batteritekniken som van der Veer ger är enligt mig felaktig. De avancerade algoritmer och styrsystem som van der Veer nämner skall lösa solkraftens oplanerbarhet finns inte heller. 

Att solkraft som van der Veer hävdar inte ger några utsläpp stämmer tyvärr inte. Under sin livscykel ger solkraft 43 gram koldioxid per kWh producerad el och ökar väldigt mycket, som vi ser ovan, om solkraften kombineras med batterilager. 

Att se solkraften som en möjlighet att förbättra jordbrukets ekonomi finns teoretiskt. Med planerad solkraft i drift fås en överproduktion av el vid de tillfällen då solen lyser, priset på elen dessa stunder blir då mycket lågt, företaget blir olönsamt och går sannolikt i konkurs. Jordbrukaren står då utan intäkter och det hade varit mycket bättre att använda jordbruksmarken för just jordbruk som dessutom ger oss mat på bordet!

Jag blev uppringd av en lantbrukare där ett solkraftsbolag som ville bygga en anläggning på hans åkermark. Han genomskådade dem och kallade det hela ett försök till bondfångeri!

Jag visar på det okloka i att bygga storskalig solkraft på jordbruksmark. Jag ber beslutsfattare ta till sig fakta, inse att det solbolagen hävdar inte stämmer och nu inte bevilja tillstånd. Det är annars stor chans att ni om några år kommer att ångra olyckliga beslut.