Ingen inblick i hur jakt går till i praktiken

Vargen ökar dramatiskt i Sverige, menar insändarskribenten.

Vargen ökar dramatiskt i Sverige, menar insändarskribenten.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Insändare2023-04-05 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Vem tillhör de vilda djuren i våra skogar?" (31/3):

Det är beklämmande att gång efter annan läsa dessa jaktfientliga insändare som publiceras på Correns insändarsidor.

De skrivs oftast av personer som helt saknar inblick i hur jakt går till i praktiken. Oftast är det jakten på våra stora rovdjur som skapar fullständig hysteri, medan man möjligen kan se mellan fingrarna med att det skjuts, exempelvis älg och vildsvin. 

När det gäller lodjur förs det ibland fram argument som är rent löjeveckade, till exempel att om det ska få finnas får i lodjurs marker, då skall man banne mig se till att stängsla ordentligt. Ja, det går att skydda fåren med stängsel, om det är cirka 3 meter högt, då kan man vara tämligen säker på att lodjuret inte tar sig över. Ett femtrådigt elstängsel på 1,2 meter är en barnlek för ett lodjur, men fungerar förhållandevis bra att stänga vargen ute. Men det finns exempel även på vargar som hoppat över dylika, så kallade rovdjursavvisande stängsel. 

Ett annat vanligt argument är att varg och lodjur är utrotningshotade, var man nu fått de uppgifterna ifrån. Lodjursstammen ökar i Sverige, vi har aldrig haft så många lodjur som i dag, i modern tid. Vargen som är av finsk-rysk stam, ökar dramatiskt i Sverige, trots årets rekordstora licensjakt. Efter vårens valpning har vi med stor sannolikhet passerat 500-strecket av vargindivider i Sverige. Skulle vargen av någon anledning ta slut här i Sverige, behöver man inte oroas över utrotning. Det finns omkring 60 000 vargar i Ryssland som är genetiskt lika våra vargar. 

Så min uppmaning till Corren blir att sluta publicera jaktfientliga insändare med tveksamt innehåll. Man får tycka illa om jakt, men då ska det vara på sakliga grunder.