Bara för att man kan göra något är det inte rätt

Linköping var nästan värst i landet med den indirekta skatten på hyresgäster 2022. Man måste inte göra något bara för att man kan, menar insändarskribenten.

Man använder den lilla människans behov av ett hem för att införa en extra indirekt skatt på hyresgäster som finansierar verksamhet åt alla, inklusive de välbärgade, menar insändarskribenten.

Man använder den lilla människans behov av ett hem för att införa en extra indirekt skatt på hyresgäster som finansierar verksamhet åt alla, inklusive de välbärgade, menar insändarskribenten.

Foto: Åke Alvin

Insändare2023-10-13 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Varför betalar hyresgästerna över 6 000 kronor extra?" (7/10):

Jag blir glad över att Niklas Borg (M) tar sig tid att svara på en så oerhört viktig fråga, men svaret brister på avgörande punkter.

Kommunen pekar ut att Stångåstaden är kommunägt som anledning till att man ska plocka ut grova mängder vinst från hyresgästernas fickor för att dryga ut kommunkassan. Men Linköping var nästan värst i landet med den indirekta skatten på hyresgäster 2022. Man måste inte göra något bara för att man kan, och bara för att man kan göra något betyder inte det att det är rätt.

Därefter nämns en punkt om underhåll och självklart måste bolaget ta ut ett överskott för att finansiera investeringar och underhåll. Men att pengarna går till att dryga ut kommunkassan är ju i sig ett bevis på att dessa pengar inte behövdes för underhåll.

Så det låter som att kommunpolitikerna vet vad de håller på med denna gång! De tar i praktiken ut en indirekt skatt på hyresgästerna, människor som inte har råd att köpa en egen bostad, eller kanske inte har den fysiska orken att äga själva. Detta för att finansiera kommunens verksamhet och andra åtgärder, som kommer alla kommuninvånare till del, däribland de välbeställda. 

Alltså för man den omvända Robin Hood-verksamhet som jag tidigare talade om. Man använder den lilla människans behov av ett hem för att införa en extra indirekt skatt på hyresgäster som finansierar verksamhet åt alla, inklusive de välbärgade.

Trots denna uppenbara orättvisa har kommunen all formell rätt att fortsätta som den gör. Men jag hoppas det klickar till någonstans i hjärtat på de som använder hyresgästerna som kassako – för Robin Hood hade nog känt en blandning av både ilska och besvikelse.