Ja, det kan låta förvånande men Linköpings allmännytta betalade alltså ut över 500 kronor per lägenhet och månad för att finansiera kommunens budget, den som bland annat betalar privata vinster i våra friskolor. Linköping bedriver alltså här en omvänd Robin Hood-verksamhet, man tar från hyresgästerna som oftast är de mer ekonomiskt utsatta och ger till friskoleägare.
Jag är själv hyresgäst, som tur är bor jag i Mjölby, där vi inte tar ut mer än de 1 000 kronor per år och lägenhet som krävdes för att hamna på Hem & Hyras topplista. Men i den här kostnadskrisen så är 500 kronor per månad väldigt viktiga pengar. Det är pengar som jag borde lägga på mat, att kunna ta bilen till affären eller att besöka mina morföräldrar.
Men Stångåstaden i Linköping är inte den enda allmännyttan i Östergötland som tar ut över 1 000 kronor per år och lägenhet, Hyresbostäder i Norrköping lyckas också ta sig in på topplistan. De lyckades faktiskt ta ut mer än dubbelt så mycket som Hem & Hyra satt som gräns, nästan 2 300 kronor per lägenhet 2022. Det är visserligen mindre än Linköping, men det innebär att hyresgäster i Norrköping också får stå för en större del av kakan som ska finansiera vår gemensamma välfärd. Hyresgäster som knappast är de ekonomiskt starkaste i samhället!
Ibland kan man ju undra vad kommunpolitikerna håller på med, men de bör förklara varför vi hyresgäster ska stå för en större del av kakan än vad andra medborgare i kommunerna gör? Det vore om något en av de enklaste åtgärderna för att hålla nere hyreshöjningarna nästa år, strunta i vinstutdelningarna!
Nils Partanen
Svar från Linköpings kommun:
Stångåstaden är ett kommunalt allmännyttigt bostadsbolag som inte riktigt kan jämföras med ett privat företag och en privat hyresvärd eftersom det inte bara ägs av Stångåstadens hyresgäster utan av hela Linköpings kommun och därigenom av oss alla Linköpingsbor, precis som alla andra kommunägda bolag. Därför är det också så att de vinster som bolaget gör ska komma alla Linköpingsbor till del, vilket de också gör genom att vi nu använder en del av vinsten för att bygga ett tryggare och bättre samhälle i stort i Linköping.
Hyressättning och utdelning är två helt olika saker som ofta blandas ihop. Att inte höja hyresnivån skulle innebära att Stångåstaden inte kan underhålla sina fastigheter vilket blir sämre för hyresgästerna samtidigt som det urholkar värdet i bolaget. Stångåstaden och Linköpings kommun skulle då få täcka upp för rådande inflation och ökade driftskostnader, vilket i sin tur innebär mindre resurser till andra satsningar. Det skulle vara negativt för hela Linköpings kommun. I dagens ansträngda läge där många fastighetsbolag i Sverige går på knäna står vi starka i Linköping tack vare att vi har god kontroll på vår ekonomi. Något som alla tjänar på i slutändan.
Det är därför viktigt att komma ihåg att Stångåstaden inte bara är en hyresvärd som äger och förvaltar fastigheter. Stångåstaden hjälper också till i arbetet för en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling i hela kommunen. Deras uppdrag är att bidra till livet i Linköping genom att utveckla en kommun där alla har råd att leva och bo hållbart, med trygga stadsdelar för alla generationer att trivas i.
Niklas Borg (M), förste vice ordförande kommunstyrelsen, kommunalråd