Att inte få göra toabesök är allvarliga konsekvenser

Insändare2022-04-04 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Dement fick ingen hjälp – personalen packade upp varor" (29/3):

Jag trodde inte mina ögon när jag läste artikeln: En dement person fick ligga i sin avföring och fick inte sin medicin och inte heller frukost. I Lex Sarah-anmälan "konstaterar" verksamhetschefen Lisa Dahlqvist (Norlandia) "att personen inte drabbats av konsekvenser". 

Att inte få göra toabesök, inte få medicin eller mat i rätt tid ser jag som mycket allvarliga konsekvenser.

Jag är väl en naiv medborgare som trodde att nu efter konstaterade brister i samband med coronapandemin hade personalen i de olika vårdboendena fått klara instruktioner kring prioritering av sina arbetsuppgifter och trodde att den boendes personliga omvårdnad, inklusive medicinering och näringsintag skulle vara placerat som högsta prioritet alla dagar!

Av Norlandias hemsida framgår att Norlandia har etiska riktlinjer vilka "är en uppsättning regler för hur vi uppträder och förhåller oss i olika arbetssituationer. Riktlinjerna följs av samtliga medarbetare, chefer och styrelseledamöter och utgör en vägledning för hur vi ska genomföra våra tjänster för att därmed skapa ett gott liv – varje dag för våra barn, hotellgäster och äldre".

Artikeln i Corren visar, som jag ser det, att Norlandia inte verkar tillämpa sina egna etiska riktlinjer i aktuell verksamhet. Jag undrar ju hur det då ser ut inom deras övriga verksamheter. Det tycks som att det behövs en väsentligt förbättrad uppföljning av alla verksamheter där individer inte själva kan föra sin talan.