Att inte fÄ göra toabesök Àr allvarliga konsekvenser

InsÀndare2022-04-04 06:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ nyhetsartikeln "Dement fick ingen hjĂ€lp – personalen packade upp varor" (29/3):

Jag trodde inte mina ögon nĂ€r jag lĂ€ste artikeln: En dement person fick ligga i sin avföring och fick inte sin medicin och inte heller frukost. I Lex Sarah-anmĂ€lan "konstaterar" verksamhetschefen Lisa Dahlqvist (Norlandia) "att personen inte drabbats av konsekvenser". 

Att inte fÄ göra toabesök, inte fÄ medicin eller mat i rÀtt tid ser jag som mycket allvarliga konsekvenser.

Jag Àr vÀl en naiv medborgare som trodde att nu efter konstaterade brister i samband med coronapandemin hade personalen i de olika vÄrdboendena fÄtt klara instruktioner kring prioritering av sina arbetsuppgifter och trodde att den boendes personliga omvÄrdnad, inklusive medicinering och nÀringsintag skulle vara placerat som högsta prioritet alla dagar!

Av Norlandias hemsida framgĂ„r att Norlandia har etiska riktlinjer vilka "Ă€r en uppsĂ€ttning regler för hur vi upptrĂ€der och förhĂ„ller oss i olika arbetssituationer. Riktlinjerna följs av samtliga medarbetare, chefer och styrelseledamöter och utgör en vĂ€gledning för hur vi ska genomföra vĂ„ra tjĂ€nster för att dĂ€rmed skapa ett gott liv – varje dag för vĂ„ra barn, hotellgĂ€ster och Ă€ldre".

Artikeln i Corren visar, som jag ser det, att Norlandia inte verkar tillÀmpa sina egna etiska riktlinjer i aktuell verksamhet. Jag undrar ju hur det dÄ ser ut inom deras övriga verksamheter. Det tycks som att det behövs en vÀsentligt förbÀttrad uppföljning av alla verksamheter dÀr individer inte sjÀlva kan föra sin talan.