Är verkligen kommunal äldreomsorg bättre än privat?

Att avskaffa delade turer är förslag på en förbättringsåtgärd för personalen. Det är säkert önskvärt men vi har ju hört om den åtgärden i så många år. Varför är det inte redan åtgärdat, frågar sig insändarskribenten.

Tyvärr verkar man varken på verksamhetsnivå eller hos de ytterst politiskt ansvariga, ha någon reell plan för hur missförhållandena i kommunala äldreomsorgen ska rättas till, menar insändarskribenten.

Tyvärr verkar man varken på verksamhetsnivå eller hos de ytterst politiskt ansvariga, ha någon reell plan för hur missförhållandena i kommunala äldreomsorgen ska rättas till, menar insändarskribenten.

Foto: Sandnes1970 / Mostphotos

Insändare2022-12-15 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Röster inifrån Åleryd: Vi får låta de gamla ramla" (6/12):

Är verkligen kommunal äldreomsorg bättre än privat, undrar man efter att ha läst artikeln i Corren. Då har det återigen visat sig att den kommunala äldreomsorgen dåligt lever upp till de kvalitetskrav de äldre, deras anhöriga och alla skattebetalare har rätt att förvänta sig. Tyvärr! Tyvärr verkar man varken på verksamhetsnivå eller hos de ytterst politiskt ansvariga, ha någon reell plan för hur missförhållandena i kommunala äldreomsorgen ska rättas till?

Personalen verkar inte heller lovorda den kommunala verksamheten framför den privata. Varför låtsas man då från politiskt håll att huvudmannaskapet är avgörande? Snarare verkar beslutsvägarna vara kortare privat, om man ska tro de anställda. Och det ska man, för de vet bäst! 

När får vi se det första kommunala boendet övergå i privat regi på grund av att man kommunalt inte når kvalitetsmålen? Om kvalitet i omsorgen är det viktiga och det är vi väl överens om, så borde väl privata vårdgivare få ta över där kommunen misslyckas?
Resursbrist verkar vara det mantra som upprepas högt som lågt. Men var finns de budgetposter för 2023 som ska åtgärda detta och var finns frukterna av de insikter som med fasansfull tydlighet blottades under pandemin? Då verkade alla ense om att kvaliteten nödvändigtvis måste höjas. Men det var då det! Nu verkar det åter vara så att ideologin är överordnad omsorgen och de äldres behov.

Att rekrytera personal visar sig vara knepigt. Är god kommunal omsorgskvalitet att man ber personalen fråga sina grannar om de inte kan, som vi kunde läsa om i Corren? Att avskaffa delade turer är förslag på en förbättringsåtgärd för personalen. Det är säkert önskvärt men vi har ju hört om den åtgärden i så många år. Varför är det inte redan åtgärdat?

Sanningen är väl tyvärr det uppenbara att man saknar förmåga att stötta personal och sina chefer och saknar plan och resurser för hur man här och nu ska höja omsorgskvaliteten i den kommunala äldreomsorgen. Så varför inte prova med att upphandla privat?