Är riskerna med hyrstopp värda att ta?

Det är inte hyrpersonal som är boven i dramat, utan oförmågan av locka till sig ny personal, menar insändarskribenten.

För att inte ta upp all vårdpersonal som kommer att sluta på grund av orimlig arbetsbörda, menar insändarskribenten.

För att inte ta upp all vårdpersonal som kommer att sluta på grund av orimlig arbetsbörda, menar insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2024-02-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Hyrstoppet riskerar förlänga vårdköerna: Inte bra" (30/1):

Lena Micko (S) säger att: "Det är klart att det finns risker, men än så länge vet vi inte riktigt vad de betyder i praktiken". Verkligen?! 

När patienter inte kommer fram till sin vårdcentral, när tiderna för provtagning och utredningar förlängs, när tillgänglighet av specialistvård är begränsad, då ökar risken att många patienter lider i onödan och/eller drabbas av sjukdomar som inte längre går att bota. 

Tänk om du vaknar med en knöl i halsen eller går med oförklarlig hosta och lyckas inte få kontakt med vården inom rimlig tid. När du äntligen vet vad det beror på får du reda på att det är för sent att göra något. 

För att inte ta upp all vårdpersonal som kommer att sluta på grund av orimlig arbetsbörda. Visserligen måste man kapa kostnaderna för hyrpersonal, men det finns tveklöst större kostnadsbovar i den gigantiska och byråkratiska organisation som är regionen. 

Det är inte hyrpersonal som är boven i dramat, utan oförmågan av locka till sig ny personal och göra sig av med de som inte har med direkt patientvård att göra.