Är krig och Nato enda verkligheten vi ser framför oss?

Det är väl snarare vårt Nato-medlemskap, amerikanska trupper och vapenlager och ökad upprustning som ökar risken för krig, menar insändarskribenterna.

Det är väl just nu Sverige som nation och alla vi medborgare borde arbeta för fred när krigsretoriken har så många förespråkare och i princip all mediaplats, menar insändarskribenterna.

Det är väl just nu Sverige som nation och alla vi medborgare borde arbeta för fred när krigsretoriken har så många förespråkare och i princip all mediaplats, menar insändarskribenterna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-01-31 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Sverige kan inte möta aggressiva fiender med fina ord" (26/1):

Enligt regeringen och ÖB ska vi rusta och förbereda oss för krig, mera vapen behövs och kärnvapenalliansen Nato ledd av USA ska rädda oss från Ryssland som aldrig hotat oss på 200 alliansfria år! 

Visst behöver vi ett eget bra försvar, men inte för hur många miljarder som helst! Att den enormt ökade militariseringen kostar 116 miljarder nästa år tycks vara något vi tyst ska foga oss i och bara acceptera, trots att dessa medel behövs till de skriande behoven i vård, skola och omsorg. 

Är krig och Nato verkligen den enda verklighet vi kan se framför oss? Det är väl snarare vårt Nato-medlemskap, amerikanska trupper och vapenlager och ökad upprustning som ökar risken för krig! Det är väl just nu Sverige som nation och alla vi medborgare borde arbeta för fred när krigsretoriken har så många förespråkare och i princip all mediaplats! 

Snabbt och utan någon folklig debatt skickade förra regeringen in Sveriges medlemsansökan till Nato. Som medlemmar kan våra egna soldater tvingas ut i krig vi själva som land inte haft någon rådighet att bestämma över. Att USA vill ha in Sverige i Nato är ju för att få ännu mer inflytande över länder som ligger nära Ryssland! USA har över 800 militärbaser runt om i världen.

Så förutom detta enormt dyra Natomedlemskap där en hel del av vårt eget demokratiska självbestämmande redan har minskat rejält, så har regeringen nu också undertecknat ett avtal, det så kallade DCA-avtalet där amerikansk militär ska få ha baser på 17 orter i Sverige. De ska få transportera sina trupper fritt över Sverige, fritt få flyga över vårt luftrum och fritt få förfoga över vårt territorialvatten i Östersjön och Västerhavet. De har egna vapenlager, och vi bestämmer inte över vilka vapen de kommer att lagra. Amerikanska lagar, och inte våra svenska gäller för alla amerikanska militärer i vårt land! Det finns inte en rad skriven ens om kärnvapenförbud trots att avtalet är 37 sidor långt! Som om inte detta räckte så kan USA – om de anser att läget är som de bedömer ”exceptionellt” – starta krig från sina baser i Sverige! Vi har ingen möjlighet att säga nej!

Tvivelaktig laglighet, brådstörtat, utan normal utredningsprocess, och utan debatt. Aldrig tidigare har en svensk regering tillåtit att utländsk trupp stationeras på svenskt område. Ingen grundlag ger en svensk myndighet rätt att fullständigt avstå suveränitet på det sätt som nu görs. Detta DCA-avtal är ett hårresande avtal, som hotar vår demokrati och vårt självbestämmande ännu mer än Natomedlemskapet!