Shabnam utökar sommarcaféet med eget bageri

I sommar öppnar Shabnam Ó Cleirigh upp sitt sommarcafé i Bonderyd för andra året, men nu bakar hon i eget bageri på platsen.

Innan bageriet är helt färdigt, åker hon till Hästholmens bygdegård när hon bakar till sitt företag och försäljning. "När jag bakar till vänner och familj så bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", säger Shabnam Ó Cleirigh.

Innan bageriet är helt färdigt, åker hon till Hästholmens bygdegård när hon bakar till sitt företag och försäljning. "När jag bakar till vänner och familj så bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", säger Shabnam Ó Cleirigh.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2022-06-04 11:00

– Snart kommer jag slippa flytta runt mina lådor, säger Shabnam Ó Cleirigh som är inne i slutfasen av arbetet med sitt bageri. 

– Jag vill kunna frysa in och sätta en deg sent en kväll och det kommer jag kunna göra nu. Att ha ett eget ställe har alltid varit ett mål. Det kändes jätteskönt när min mormor sa att jag kunde renovera ett uthus på hennes gård och bygga ett bageri. 

undefined
Shabnam Ó Cleirigh står i bageriet som håller på att färdigställas. "Jag kommer fylla på med maskiner i omgångar här, bland annat en degblandare i framtiden".
undefined
Shabnam Ó Cleirigh tröttnade på att packa alla baktillbehör i lådor och åka runt till olika kök för att baka.

Hon har använt olika kök under två års tid för att kunna baka i sitt företag, Tovas Tesalong. Det har varit en överhängande oro att aldrig veta hur länge hon kan vara kvar på samma plats.

– På mindre än ett halvår var jag på tre olika ställen. Det har varit jobbigt att köra omkring med alla bakgrejer.

När föddes idén på att börja baka?

– Jag bodde i England och när jag kom tillbaka till Sverige visste jag inte vad jag ville göra. Jag började med teater och sedan kom jag på att jag ville baka. Vi har alltid bakat i min familj och jag har tyckt att det är kul. 

Shabnam startade Tovas Tesalong hösten 2020, under våren 2021 fick hon frågan om hon inte ville sälja bakverk på Reko-ringen i Hästholmen.

– Det var ett jättekul sätt att göra saker, jag älskar att jobba lokalt, man lär känna folk. Det är roligt, jag älskar människor och älskar att baka, det blir ett sätt att mixa ihop de två. 

undefined
Innan bageriet är helt färdigt, åker hon till Hästholmens bygdegård när hon bakar till sitt företag och försäljning. "När jag bakar till vänner och familj så bakar jag hemma hos mormor, hon har stort kök", säger Shabnam Ó Cleirigh.

I dag är Shabnam i sin mormors kök. Hon bakar till sin gammelmosters 80-års fest. I köket är det ett kreativt kaos med lådor, bunkar, ingredienser och böcker med recept.

– Jag har nu alla mina grejer i lådor med lock. Varje gång jag behöver åka någonstans måste jag packa en ny låda med det jag behöver just där.

Hon skriver många "kom-ihåg-listor".

– Jag har alltid älskat listor, men inte som jag gör nu, nu är de mitt liv. Där står allt jag ska ha med mig, sedan ett alarm för att komma ihåg min plånbok.

undefined
Shabnam Ó Cleirigh har många "komihåglistor" för att hålla reda på allt som ska göras och som ska med till olika evenemang.

Det är mycket som händer samtidigt i köket.

– Jag är väldigt organiserad men glömmer samtidigt alltid vad jag håller på med. Jag läser något på en lista, vet att jag ska ta med det, men glömmer det sedan på vägen till någonting annat, skrattar Shabnam. 

Hur länge har du haft ett intresse för bakning?

– Mamma bakade ofta bröd hemma. Om vi någon gång köpte bröd var det lyxigt, jag ville alltid ha Skogaholmslimpa. Det känns så konstigt nu, jag skulle aldrig välja köpt bröd framför hembakat. 

undefined
"Det här är mina samlade recept. Det syns vilka recept som är välanvända, de är så smutsiga. Jag har kvar många gamla recept, men förändrar dem ofta", säger Shabnam Ó Cleirigh.

Shabnam har samlat recept sedan hon var liten, vissa är från gamla släktingar och hon har sina favoritkokböcker kvar från barndomen. 

– Jag älskar kokböcker, det är så mycket inspiration och kul. Men jag läser aldrig texten, tittar bara på bilderna tills jag hittar något jag vill göra, då kan jag titta på texten. När jag var sex år fick jag Nalle Puhs kokbok och den är så bra. Ruhs drömmar ser nästan ut som de Chocolate Chips Cookies jag gör nu. 

undefined
Shabnam Ó Cleirigh visar en gammal kokbok, Lilla Bakboken, den liksom Nalle Puhs kokbok var hennes favorit som barn. "Vi bakade från dem hela tiden".
undefined
Fönstret från bageriet blickar ut mot Bonderydssjön och de odlingar som Shabnam Ó Cleirigh har tillsammans med sin man Daire i det gemensamma företaget Tovas Tesalong & Trädgårdsland.

I sommar har Shabnam sommarcafé på söndagar. Hon planerar då att kunna baka i sitt nya bageri, med uteservering precis intill Bonderydssjön.

Hinner ni klart?

– Jo, men några fakturor blev högre än vi hade räknat med, så vi stoppar upp. Vi fortsätter så fort vi kan, jag ska absolut baka här i sommar.

Vad finns på caféet?

– Allt är vegetariskt, för det finns så mycket grönsaker, gott, svenskt och lokalodlat på sommaren. Det ska vara fräscht och nyttigt, eller egentligen är ingenting nyttigt som jag gör, skrattar Shabnam. Det är mycket socker och smör i kakorna. Målet är gott, inte nyttigt.

undefined
Shabnam Ó Cleirigh står på platsen där uteserveringen kommer vara i sommar, intill Bonderydssjön. Hon berättar om framtidsplaner. "Jag vill starta olika spännande event, som exempelvis 'jord till bord' här i Ödeshög. Landsbygden är viktig och behöver jobbas mer med, skulle också vara kul att amarbeta med andra".
undefined
Shabnam Ó Cleirigh säger att det är bra att förboka sitt besök på sommarcaféet, speciellt om man vill ha Afternoon tea. Också meddela om man har någon allerigi. "Jag tycker det är viktigt. Det har varit ett mål från början, att enkelt kunna komma trots allergier".
Shabnam Ó Cleirigh

Ålder: 30.

Bor i: Ödeshög när hon var fyra år. Flyttade runt efter gymnasiet och landade här igen 2018.

Godaste bakverk: Sockerkaka.

Bakar helst: Scones.

Drömmer om: Att ha ett eget odlingsställe och allt nära tillhands. Förädla och sälja i gårdsbutik, ha ett café och mötesplats med teaterscen.

Bäst med eget företag? "Att sätta sina egna tider. Ibland får saker ta den tid det behöver".

Risk med eget företag? "Ja, det är inte glatta livet. Allt behöver göras samtidigt i början och allt kostar pengar".

Karta: Tovas tesalong och trädgårdsland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!