Shabnam Sam Ó Cleirigh och Ylva Hedin har dukat upp med tekoppar i blommigt mönster och guldkant, små skålar av glas är fyllda med sockerbitar och mjölk. Mitt på bordet står en "trippeltallrik" med bakverk.
Tovas Tesalong är ett nytt pop-up kafé med brittiskt afternoon tea-koncept. Det kommer hålla öppet första söndagen varje månad med start den 11 oktober. Grundaren Shabnam och Ylva hyr in sig i Annelies Salonger i centrala Ödeshög.
Upplägget med pop-up kaféet innebär att besöket förbokas på nätet eller via telefon och det är maximalt 24 gäster varje gång för att kunna hålla avstånd mellan sällskapen.
– Vi vill också kunna anpassa sortimentet och åtgången till de som kommer för att minska missberäkning eller matsvinn.
Hon är nyss hemkommen till Ödeshög efter fem år i London. Där studerade hon teater, men bytte sedan inriktning till mediekommunikation. Hon serverade även Afternoon tea på ett kafé och fastnade för konceptet som hon tog med tillbaka när livet på landet lockade igen.
– Jag älskar tekulturen i England och ville ta hem den till Sverige för att sprida den vidare.
En klassisk teceremoni i England innehåller vissa viktiga element, så som ett kakfat med trippelnivåer innehållande smörgåsar, scones och bakverk.
– Det är viktigt att äta i rätt ordning och ha fint porslin, beskriver Shabnam.
Man ska börja längst ner med smörgåsar, för att sedan leta sig upp till scones och sist bakverken. På fina hotell dricks alltid bubbel i samband med teceremonin, på kaféet blir det ett alkoholfritt alternativ.
Shabnam beskriver också vikten av att ha rätt sorts te i ceremonin.
– Det enda teet som är helt rätt för engelsmännen är "English Breakfast Tea" eller som de kallar det, "Builder´s Tea", vilket betyder en stark kopp te. Ordet härstammar från när engelska arbetare tog sig en paus i sitt arbete. Teet måste vara mörkt, starkt och drickas med mjölk och gärna lite socker.
Ylva Hedin är Shabnams medarbetare som hjälper till att baka och stötta verksamheten. Båda kommer från familjer med en stor matkultur. De delar även intresset för kokböcker och nämner inspiratörer som Tore Wretman, My Felt och Roy Fares. Ylvas första inspiratör var hennes gammelmormor som alltid anpassade sin matlagning med det som fanns tillgängligt. Shabnam är uppvuxen på landet där familjen alltid odlat egna grönsaker och anpassat maten efter säsong. De vill gå i familjens fotspår och baka utifrån råvaror i säsong.
– Ödeshög är väldigt bra, för det finns många bra producenter här omkring. Vi tycker det är viktigt att vara lokal med lokala produkter, säger Ylva.
Finns det någon risk med ert koncept?
– Det skulle kunna vara att människor inte förstår att det är en rolig och smakrik upplevelse, eller att många redan är upptagna.
Shabnam och Ylva planerar för framtiden med olika engelska teman, så som Jane Austen och Harry Potter.
Deras målbild är i grunden klar.
– Vi vill skapa en känsla av att vara i London.