Visst skär regeringen ner på skolan

I rapporten framgår det – svart på vitt – att regeringen skär ner skolans finansiering med två miljarder kronor i fasta priser, skriver Lennart Allard (S) och Kerstin Johnsson (S).

En höginkomsttagare kan dra nytta av den lyx-Rot och lyx-Rut som nu genomförs. Den miljard som detta kostar skulle göra mer nytta i landets skolor, skriver debattörerna.

En höginkomsttagare kan dra nytta av den lyx-Rot och lyx-Rut som nu genomförs. Den miljard som detta kostar skulle göra mer nytta i landets skolor, skriver debattörerna.

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2024-01-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Skolan mår inte bra av att åka berg- och dalbana" (5/1):

Skolan får tillräckligt med pengar från regeringen. Kommunerna ska inte behöva skära ner. Det hävdar Åsa Wennergren. Vidare menar hon att regeringen inte sänker skatten för höginkomsttagare i stället för att satsa på skolan.

Hur vågar liberalernas främsta skolpolitiker i Linköping påstå det? Låt oss gå till källor som en liberal politiker inte bör kunna nonchalera.

Om regeringens ”historiska skolsatsning” skriver Dagens Nyheters liberala ledarsida så här (5 jan-24): ”… på grund av inflationen var det egentligen en nedskärning i skolan”. Regeringens retorik anges inte vara seriös då ”mindre pengar i skolorna blir svårt för väljarna att förstå”. 

Liberalernas, moderaternas och sverigedemokraternas “historiska skolsatsning” var alltså en nedskärning.

Vad säger den ytterst ansvariga, liberalernas skolminister Lotta Edholm? I SVT:s ”30 Minuter” erkänner hon att budgeten är mindre än den socialdemokratiska budgeten året före. Hon säger sig förstå lokala politikers frustration över resultatet.

Jag tror inte att Åsa Wennergren underkänner dessa två liberala källor. Vill hon veta mer kan hon läsa en rapport från riksdagens upplysningstjänst. I den framgår det – svart på vitt – att regeringen skär ner skolans finansiering med två miljarder kronor i fasta priser. 

Till slut. 2024 får många hushåll det oerhört tufft. En höginkomsttagare kan däremot dra nytta av den lyx-Rot och lyx-Rut som nu genomförs. Den miljard som detta kostar skulle göra mer nytta i landets skolor.