Svar på ledaren "Väderstad behöver två toaletter – inte ett tält för tio miljoner" (23/11):
Initiativet syftar till att sprida kunskap och främja lärande kring mat, hållbar livsmedelsproduktion och stärkt självförsörjningsgrad. Projektet är utformat för att inte bara öka förståelsen för matens roll i en hållbar framtid, utan också för att stärka kommunen och regionens attraktionskraft för både näringsliv och besökare. Målet med Upplevelsecenter för mat är att skapa en unik mötesplats för lärandet om matens resa från jord till bord och tillbaka.
Projektet ”Upplevelsecenter för mat – popup med innovationsstöd” stöds av Tillväxtverket, EU, Region Östergötland och AgTech Sweden, som ser det som en viktig del av omställningen till en hållbar livsmedelsförsörjning. Genom samarbeten med bland annat Linköpings universitet och andra aktörer får företag möjlighet att utveckla och testa sina produkter i en innovationsfrämjande miljö. Samtidigt bidrar projektet till att öka kunskapen och intresset för hållbara livsmedel hos både invånare och besökare – en nyckelfaktor för att skapa långsiktig förändring inom livsmedelskedjan. Sommaren 2025 och 2026 kommer vi att arrangera ett tillfälligt popup-koncept i centrala Väderstad med publika utställningsmiljöer. Detta initiativ syftar till att testa, vidareutveckla och förfina idéer som i förlängningen kan ligga till grund för en permanent etablering av satsningen. Popupen blir en arena där vetenskap, forskning, företag och konsumenter kan samverka.
Mjölby kommun förbereder kommande etablering och arbetar med en detaljplan för det utpekade området. Projektet handlar om att skapa rätt förutsättningar för framtida intressenter och visa på potentialen för externa aktörer att utveckla platsen.
Projektet fungerar som en katalysator för att attrahera framtida investeringar som kan gynna både näringslivet och besöksnäringen. Genom att bygga ett starkt fundament som belyser platsens potential vill vi skapa en miljö där företag och andra intressenter kan se möjligheter.
Mjölby kommuns huvudsyfte med projektet är att sprida kunskap och främja lärande kring hållbar livsmedelsproduktion i linje med de globala målen och den nationella samt regionala livsmedelsstrategin. Upplevelsecentret stärker kompetens, samverkan och innovation, samtidigt som det bidrar till kommunens- och regionens attraktionskraft och långsiktiga tillväxt.