Vi vill prioritera kyrkans grundläggande uppgifter

I vårt samhälle behövs platser för närvaro och möten. Det kan vi skapa genom dialog och samverkan mellan olika aktörer samtidigt som vi hushåller med de resurser som finns till buds inom olika områden, skriver Mattias Ståhlberg, kyrkorådsordförande och Maria Åkerström, kyrkoherde, Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat.

Vi vill kunna erbjuda kyrkor och rum för innehållsrika möten mellan människor på många platser i våra församlingar, skriver Mattias Ståhlberg, ordförande i kyrkorådet vid Folkungabygdens pastorat.

Vi vill kunna erbjuda kyrkor och rum för innehållsrika möten mellan människor på många platser i våra församlingar, skriver Mattias Ståhlberg, ordförande i kyrkorådet vid Folkungabygdens pastorat.

Foto: Sture Brolin, Pressbild

Debatt2025-02-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Något viktigt går förlorat när kyrkan säljer sitt gamla hus" (23/1):

Vi är glada att Edvard Hollertz i sin ledare lyfter fram kyrkans unika bestånd av samlingslokaler och det faktum att kyrkan ofta är den enda kvarvarande samhällsinstitutionen på mindre orter, när skolan, polisen, banken och posten har lagt ner. Det är samma analys som vi gör själva inom Svenska kyrkan och den positionen vill vi gärna förvalta. Vi vill kunna erbjuda kyrkor och rum för innehållsrika möten mellan människor på många platser i våra församlingar.

Det är klart att det låter som en spännande konflikt att rapportera om när det påstås att ”kyrkan vill sälja hembygdsgården”. Men Corren missar att en försäljning på öppna marknaden knappast var pastoratets förstahandsalternativ när vi mötte våra medlemmar i Trehörna i början av januari. Vi som ansvarar för styrning och ledning av Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat har dock velat vara öppna gentemot församlingsmedlemmarna. Vi har sökt samråd för att samtala om de ekonomiska förutsättningarna för att kunna sköta driften och underhållet av Trehörna hembygdsgård och vad det skulle innebära för församlingen att ha vissa aktiviteter i andra lokaler.

Att en förening skulle kunna ta över hembygdsgården var en idé som kom fram vid samrådsmötet med Trehörna sockenråd och Ödeshögs församlingsråd i oktober förra året. Vid det offentliga mötet nu i januari var det tydligt att det finns ett stort engagemang för hembygdsgården, vilket är lätt att förstå, men tanken på att driva den i en förening avvisades.

I Svenska kyrkans församlingar i Folkungabygdens pastorat vill vi kunna prioritera det som är kyrkans grundläggande uppgifter. Det innebär en ständig avvägning kring hur de resurser som finns används och då behöver olika lösningar prövas. Det är den prövningen som görs utifrån den lokalförsörjningsplan som pastoratets kyrkofullmäktige har beslut om.

Fastigheter som ska användas till verksamhet ska underhållas och uppfylla de myndighetskrav som finns, vilket gör att det har blivit allt dyrare och mer komplicerat att äga och förvalta hus som används för offentlig verksamhet eller till exempel för barngrupper. Det behöver finnas ordentliga utrymningsvägar, god ventilation, vara tillgänglighetsanpassat och så vidare.

För att ge möjlighet till närvaro på olika sätt i vårt pastorat behöver vi hushålla med resurser så att det räcker både till verksamhet och löner för församlingspersonal (till exempel pedagoger, diakoner musiker och präster) och till drift och underhåll av de lokaler som vi behöver för verksamheten i våra församlingar. När vi måste prioritera mellan lokaler i olika delar av pastoratet, undersöker vi bland annat om det finns platser där det går använda andra lokaler på samma ort i stället för lokaler i egen regi.

Just i Trehörna råder det egentligen ingen brist på samlingslokaler. Vi har en fin och lagom stor kyrkobyggnad som mycket väl går att använda (och kanske anpassa) för andra samlingar än gudstjänster. Dessutom har Trehörnas byalag byggt en utmärkt samlingslokal, Lusthuset, som gärna används av trehörnabor och ibland även hyrs för verksamhet i Svenska kyrkans regi.

I vårt samhälle behövs platser för närvaro och möten. Det kan vi skapa genom dialog och samverkan mellan olika aktörer samtidigt som vi hushåller med de resurser som finns till buds inom olika områden.