Vi politiker måste vara ansvarsfulla

Debatt2022-05-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Politikerna sprätter med miljarder" (13/5):

Med starka offentliga finanser och en historiskt låg statsskuld som ett resultat av ansvarsfull socialdemokratisk politik har vi kunnat klara utmaningar mot svensk ekonomi. En pandemi som inneburit stora prövningar för företag och vanligt folk och ett krig i Europa har fått livs- och drivmedelspriser att skena iväg. Talesättet ”Det går fort i hockey” passar verkligen in här.

När det sker flera extraordinära kriser efter varandra behövs en regering som vågar satsa och ta ansvar. Genom att stötta de mest utsatta barnfamiljerna med höjt bostadsbidrag och med ett garantitillägg för den miljon pensionärer som har de lägsta inkomsterna säkerställer vi att de med minst plånböcker kan klara de svåra tider vi står inför. Med ett stöd till hårt drabbade företag, som till exempel jordbruket, stöttar vi även utsatta branscher. 

Finansminister Mikael Damberg har dock varit tydlig med att ingen ansvarsfull politiker från något parti kan lova att ersätta varje ökad utgift som drabbar svenska folket och företagen på grund av kriget. 

Vi politiker måste vara ansvarsfulla. Också i tider av kris behöver olika angelägna ändamål vägas mot varandra i relation till det budgetutrymme som finns. Vikten av att prioritera och en bra beredning kan aldrig nog understrykas. Vi ska ta ansvar för människors väl samtidigt som vi tar ansvar för skattepengarna. När Sverige tagit sig ur krisen måste vi återigen prioritera resurser till de reformer som är viktiga för att få ett starkare samhälle. 

Sveriges ansvarsfulla ekonomisk politik har bäddat för att kunna hantera oförutsägbara situationer. Wayne Gretzky sade en gång ”En bra hockeyspelare spelar där pucken är. En suverän hockeyspelare spelar där pucken kommer att hamna”. 

Pandemin och kriget i Ukraina har skapat behov av åtgärder som var svåra att föreställa sig. Vi har hanterat detta genom en aktiv finanspolitik. Samtidigt har Sverige fortfarande de resurser och medel som behövs för att klara av samhällsutmaningarna. Gängen och segregationen ska knäckas, skattemedel från skolan ska sluta läcka och pengar ska investeras i klimatomställningen. Så bygger vi ett starkare Sverige.