Vi behöver inte förstöra Vättern för klimatets skull

Vi behöver inte förstöra Vättern för att klara klimatomställningen, skriver Elisabeth Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern.

LKAB kan få fram en stor del av Europas jordartsmetaller genom att ta hand om sit gruvavfall.

LKAB kan få fram en stor del av Europas jordartsmetaller genom att ta hand om sit gruvavfall.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Debatt2022-08-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Bortskämt att vägra östgötska gruvor.

Vikarierande ledarskribenten Johanna Trapp (JT) skriver den 6 augusti att ”Sverige måste våga gå först” och ”öppna en framgångsrik gruva” vid Vätterns strand ”även om oron för vattnet är legitim”.

Ledarskribenten torgför flera av de falska påståenden som gruvbranschens lobbyorganisation Svemin sprider i landet:

- Vi är idag helt beroende av diktaturen Kinas jordartsmetaller.
- Genom att stoppa importen av kobolt från Kongo får barnen börja gå i skolan.
- Vi måste riskera miljön (exempelvis Vättern) för att rädda klimatet.
 

Men dessa påståenden stämmer inte med fakta. Till exempel står Kina för 62 procent (2019) av världens brytning av malm med jordartsmetaller. Kina måste sedan 2018 importera jordartsmetaller från Myanmar, Malaysia och Vietnam för att klara sin elektronikproduktion. Både USA och Australien har stor brytning av jordartsmetaller. Mycket stora fyndigheter har upptäckts i Japan.

I stället för att återupprepa Kinas och andra länders miljöförstörande gruvverksamhet kan Sverige gå före genom teknisk utveckling, ”urban mining” och återvinning. LKAB beräknar att kunna stå för 30 procent av hela EU:s kommande behov av jordartsmetaller genom att ta hand om sitt gruvavfall.

Idag kan elmotorer till bilar och generatorer till vindkraftverk tillverkas utan jordartsmetaller. Barnarbete i Kongo, som förhindrar skolgång, kommer inte att upphöra även om västvärlden slutar med koboltimport. Om svenska företag i stället endast köper upp metaller från gruvor som är certifierade, och där det finns fackliga rättigheter, kan vi möjligen bidra till ett bättre liv för barnen där. Behovet av kobolt i batterier minskar dessutom kraftigt genom teknisk utveckling.

Klimatkrisen är självfallet det stora och akuta hotet mot mänskligheten, inklusive mot Vätterns ekosystem. Att subventionera fossil energi och fortsätta importera olja och uran från Ryssland gör heller inte Sverige till ett föregångsland. Lika märkligt är det att några politiska företrädare fortfarande anser att Vättern passar som militärt skjutfält och flygövningsområde. Att det finns politiska krafter som medvetet vill riskera dricksvattenförsörjningen för hundratusentals människor, trots att det finns bättre alternativ, är märkligt.

Alla vi som har rösträtt om några veckor har även möjlighet att påverka framtiden för vår vackra sjö. Kontrollera gärna vad de politiker du tänker rösta på är beredda att göra.