Bortskämt att vägra östgötska gruvor

Alla vill ha ny teknik och nya jobb – ingen vill ha gruvan på sin bakgård. Men någon måste, och det borde vara vi.

Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna. Här hade en gruva kunnat etableras.

Norra Kärr mellan Ödeshög och Gränna. Här hade en gruva kunnat etableras.

Foto: LRF

Ledare2022-08-06 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Volvo ska etablera en batterifabrik i Mariestad (Hällekiskuriren 3/8). Det är just vad partierna vill: grön industri som skapar både nya jobb, tillväxt och ett bättre klimat. Det låter underbart, men ingenting kommer från klar himmel.

För att komma till bukt med klimatkrisen krävs väldigt mycket ny teknik. Men för att skapa den tekniken krävs fabriker som den i Mariestad, men framför allt mycket mer mineraler. Som tur är har Sverige, och Östergötland många av de mineraler som krävs.

Tidigare i år rapporterade Corren om Norra Kärr utanför Ödeshög, där en av världens största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller finns (Corren 14/5). Sverige har en gedigen bakgrund som gruvnation. Falu koppargruva försåg i över tusen år världen med metaller. Idag finns det tolv gruvor i Sverige. Fler skulle kunna byggas, men ingen vågar ta besluten. 

I dag bryts majoriteten av alla jordartsmetaller i Kina eller Kongo-Kinshasa. Kina är en diktatur med arbetsläger för minoriteter, obefintlig yttrandefrihet och usla arbetsförhållanden. I Kongo-Kinshasa bryts mer än hälften av all kobolt i världen. Kobolt är helt nödvändigt för laddbara batterier, och finns i Sverige (riksdagen.se). Men metallerna bryts ofta av barn och alltid utan skyddsutrustning. Hundratals människor dör varje år i gruvan och tusentals blir hemlösa och svälter på grund av den korrupta gruvindustrin, som finansieras av IT-företagen i Kina och USA och konsumenterna i Europa. Att då inte vilja ta produktionen därifrån är otroligt bortskämt. I dagens system dör barn i gruvor – men utan metallen förstörs jorden av klimatförändringar.

Det finns bättre alternativ. Tillsammans med internationell lagstiftning kan Sverige göra riktig nytta. I Sverige finns inget barnarbete. De metaller som bryts i Sverige har 70 procent lägre koldioxidutsläpp än motsvarande internationell produktion. Det skulle drastiskt kunna minska utsläppen på teknikproduktionen i världen. I svenska gruvor finns även ett helt annat säkerhetstänk än i andra länder. Fler husdjursuppfödare dör faktiskt på jobbet än gruvarbetare i Sverige.

Problemen med gruvpolitiken handlar i sin essens om vad som ska prioriteras i en situation där miljön står mot klimatet. Men kommer vi inte till bukt med klimatförändringarna spelar det ingen roll hur mycket vi värnat om miljön – planeten kommer vara obeboelig. 

Ett orosmoment med gruvan är hur den skulle påverka vattnet i Vättern. Christian Ekberg är kärnkemist och professor vid Chalmers tekniska högskola ”Skulle jag ta hela fyndigheten i Norra kärr, mala ned den och hälla ut den i Vättern, så skulle man lätt kunna mäta de ökade halterna. Men det skulle troligen inte ha några hälsoeffekter” (Corren 14/5). Men oron för vattnet är legitim, därför måste hårda krav sättas.

Ska vi kunna uppfinna morgondagens lösningar behövs gruvan. För hur vi än ser på det måste vi ha mineraler för klimatomställningen. Låt då produktionen ligga i ett land som Sverige där bra arbetsförhållandena är bra, så kan andra länder komma efter. Låt barnen i Kongo-Kinshasa gå i skolan i stället för att slita sönder sina kroppar i gruvor.

Sverige måste våga gå först. Vi kan inte jobba för en bättre miljö i världen, om vi inte själva är beredda att agera för klimatet. I stället för att lägga en skatt på plastpåsar, borde regeringen ta beslut som verkligen gör skillnad. Östergötland har vad som krävs för att öppna en framgångsrik gruva och på riktigt göra någonting gott för klimatet. 

Företag har fått upp ögonen för jordartsmetallerna i Norra Kärr. 2009 fick ett kanadensiskt företaget undersökningstillstånd av den statliga myndigheten Bergsstaten och 2012 ansökte de om rätten att bryta malm i Norra Kärr. Företaget fick ensamrätt att bryta sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr 2013. Ett beslut som backades upp av den dåvarande regeringen (Corren 14/5). Nu har det gått nio år men det finns fortfarande ingen gruva. Regeringen behöver se till att rätt förutsättningar finns så seriösa aktörer vågar etablera sig. Det gäller batterifabriken i Mariestad också. Sverige behöver vara ett föregångsland som gör vad vi säger åt andra att göra. 

Ingen är beredd att offra respiratorer eller kylskåp, tvärtom, alla skriker efter elbilar, vindkraftverk och solcellsparker – men ingen vill bygga dem eller ha dem på sin bakgård. Men någon måste. Vi har de bästa förutsättningarna. Därför borde vi. Det kommer aldrig vara enkelt, därför borde vi.