Tekniska verken: "Vi vill gärna hitta gemensamma lösningar"

Klimatförändringarna och växthusgasutsläpp är en global utmaning. Tekniska verken vill och kan ta ett ansvar för både globala och lokala växthusgasutsläpp, skriver Charlotte Billgren, Tekniska verken.

Vi anser inte att det skulle vara en klimatinsats att till exempel skicka Linköpings restavfall till en annan kommun för förbränning, även om det på pappret skulle se ut som utsläppen minskar i Linköping, skriver Charlotte Billgren, hållbarhetschef, Tekniska verken.

Vi anser inte att det skulle vara en klimatinsats att till exempel skicka Linköpings restavfall till en annan kommun för förbränning, även om det på pappret skulle se ut som utsläppen minskar i Linköping, skriver Charlotte Billgren, hållbarhetschef, Tekniska verken.

Foto: Åke Alvin/Corren arkiv

Debatt2025-04-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Fastighetsföretagen ska inte stå för Tekniska verkens utsläpp" (10/4):

Det stämmer, som Rikard Norman skriver, att vi tycker att ansvaret för de utsläpp som behandling av avfall bidrar till bör flyttas från fjärrvärmekunden till avfallslämnare. Inte minst för att synliggöra var åtgärder behövs. För Tekniska verken kommer den största delen av våra fossila utsläpp från vårt största kraftvärmeverk, Gärstadverket, som använder avfall för att producera el och värme. Plast i avfall är den stora anledningen till detta.

Vi tar emot och behandlar avfall från över 20 kommuner i Sverige samt från andra länder bland annat Storbritannien och Norge. Vi ser avfall som en resurs som ska tas omhand på det sätt som ger mest nytta. Vi har en högeffektiv anläggning för detta i Linköping och ett välutbyggt fjärrvärmenät. Vi anser inte att det skulle vara en klimatinsats att till exempel skicka Linköpings restavfall till en annan kommun för förbränning, även om det på pappret skulle se ut som utsläppen minskar i Linköping. Detta är ett exempel på varför det är problematiskt att den som orsakar plastavfall inte behöver ta klimatansvar för utsläppen. 

Vi tar vår roll på största allvar. Det mest avgörande för att lyckas sänka utsläppen från avfallsförbränning är att öka avfallssorteringen. Införandet av fastighetsnära insamling i Sverige kommer underlätta denna beteendeförändring. För att komma ännu längre bygger vi en ny sorteringsanläggning för hushållsavfall. Satsningen är en av våra största investeringar, och invigs i höst. I samverkan med andra energibolag har vi utvecklat en teknik (FossilEye) för att mäta andelen plast i verksamhetsavfall för att på så sätt minska mängden plast som går till avfallsförbränning. Vi jobbar också på andra sätt med att minska våra direkta utsläpp som skorstenarna på våra kraftvärmeverk släpper ut. Bland annat utreder vi möjligheten att bygga en anläggning för koldioxidinfångning på Gärstadverket.

Ovan exempel är möjliga endast genom att vi som bolag står på en så stabil finansiell grund som vi gör i dag.

Samarbete och partnerskap är nycklar till att lyckas med klimatomställningen. Vi på Tekniska verken vill gärna hitta gemensamma lösningar i frågor som kan driva förändringar och anpassningar inom exempelvis de regelverk som Rikard Norman nämner.