Tekniska verken i Linköping har en avkastning på totalt kapital på 10,2 procent – mer än dubbelt så hög som fastighetsföretagens 4,1 procent. En stor del av denna lönsamhet bygger på avfallsförbränning, där bolaget även tar emot och får betalt för sopor från andra länder. Samtidigt har Tekniska verkens fjärrvärme en emissionsfaktor på 97 g CO₂ per kWh – tre gånger högre än snittet i Sverige.
Detta får direkta konsekvenser för fastighetsägare i Linköping. I en tid när klimatredovisning, EU:s taxonomi och gröna lån spelar en allt större roll för finansieringskostnaderna, drabbas fastighetsföretag av högre kostnader helt utanför deras egen kontroll. Det är Tekniska verkens bränslemix – inte fastighetsföretagens egna verksamheter – som försämrar deras klimatvärden och finansiella villkor.
Tekniska verken kommer sannolikt att hävda att de instämmer i att klimatutsläppen från avfall inte ska belasta fjärrvärmekunderna, utan de som lämnar avfallet. Det låter bra i teorin, men i praktiken ser vi att fjärrvärmekunderna ändå får bära en betydande del av bördan. Enligt Greenhouse Gas (GHG) Protocols principer för utsläppsredovisning ska utsläppen från fjärrvärmen rapporteras av användaren, i det här fallet fastighetsföretagen. Det innebär att även om ansvaret för avfallet kan diskuteras, så påverkar Tekniska verkens bränslemix direkt fastighetsföretagens rapporterade klimatavtryck. Fastighetsägarna delar dock ambitionen att minska avfallsmängd och ser gärna utökad samverkan där.
Detta blir särskilt anmärkningsvärt i ljuset av att Linköpings kommun är en del av initiativet ”Klimatneutrala städer 2030”. Hur rimmar det med att det kommunala energibolaget har en emissionsfaktor som är tre gånger högre än snittet i Sverige? När bolaget dessutom uppvisar en exceptionell lönsamhet är det hög tid att större resurser går till att minska utsläppen. Den nya sorteringsanläggningen är ett steg, men det behövs också investeringar i koldioxidinfångning.
Vi ser gärna att Linköpings kommuninvånare gynnas av ett lönsamt kommunalt bolag, men det är inte rimligt att fastighetsföretagen ska betala priset genom högre finansieringskostnader och sämre klimatbetyg. Tekniska verken har en unik möjlighet att investera i att sänka sina utsläpp. Det är dags att de tar det ansvaret.