Systembolaget svarar: "Inte bättre att unga får alkohol hemifrån"

Systembolagets uppdrag är att ansvarsfullt sälja alkohol och informera om dess risker för att bidra till en bättre och hållbar folkhälsa, skriver Malin Sandquist, chef Hållbarhet och kommunikation, Systembolaget.

Studier visar att tonåringar som får alkohol av föräldrar och närstående dricker mer än andra ungdomar och dessutom löper större risk för att bli beroende senare i livet, skriver Malin Sandquist, Systembolaget.

Studier visar att tonåringar som får alkohol av föräldrar och närstående dricker mer än andra ungdomar och dessutom löper större risk för att bli beroende senare i livet, skriver Malin Sandquist, Systembolaget.

Foto: Christine Olsson/TT

Debatt2024-11-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Låt föräldrar köpa ut öl och cider" (30/10):

Det är en vanlig missuppfattning att det skulle vara bättre att unga får alkohol hemifrån än att de köper ”fulsprit” av en langare. Men studier visar att tonåringar som får alkohol av föräldrar och närstående dricker mer än andra ungdomar och dessutom löper större risk för att bli beroende senare i livet. 

Med det sagt så sätter Wilhelm Nyström i sin ledartext fingret på något viktigt: Det kan vara svårt att övertyga en tonåring om att inte dricka. Det tror vi att många tonårsföräldrar kan vittna om. Icke desto mindre är det viktigt att man pratar om alkohol. Ditt nej kan göra stor skillnad. En undersökning (genomförd av CAN) visar att varannan tonåring skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner. 

Det är just den här sortens stöd vi vill ge föräldrar genom Tonårsparlören, som varje år skickas till alla vårdnadshavare med barn som fyller 14 år. Tonårsparlören ska fungera som ett verktyg som kan ge föräldrar tips och råd om hur de kan föra dessa samtal och sätta tydliga regler kring alkohol, en metod som både forskning och experter stödjer.

Systembolagets uppdrag är att ansvarsfullt sälja alkohol och informera om dess risker för att bidra till en bättre och hållbar folkhälsa. För unga människor är det extra viktigt att skjuta upp alkoholdebuten, eftersom tidigt drickande kan påverka den unga hjärnan.  

En ny undersökning (från IQ) visar dessutom att en bred majoritet av tonåringarna själva tycker att det är bra att föräldrarna pratar med dem om alkohol, och att de vill ha tydliga regler kring vad som gäller.