En del föräldrar langar alkohol till sina tonåringar.
Det är förstås olagligt. Det kan vara tillåtet att bjuda minderåriga på mindre mängder alkohol under uppsikt – tänk ett glas vin till familjemiddagen – men är alltid förbjudet att skicka med sitt barn några öl till en fest.
Inför Valborg och skolavslutningar brukar Systembolaget följaktligen se till att skrämma föräldrar med lagens långa arm. Föräldrarna vet att de begår brott, så hur ska man förstå deras beteende?
Ofta bygger det nog på kärlek. Man vill hålla kvar tonåringens rackartyg inom familjens sfär av omsorg.
Den tanken är nog inte helt dum. Här om veckan avslöjade Uppdrag Granskning hur män som langar e-cigaretter kan grooma och våldta tonårsflickor. P4 Blekinge hittade ett 50-tal domar från hela Sverige där vejp- och snuslangare begått sexualbrott.
I samma veva stod i Corren att polisen ertappat en 39-årig man med att sälja vodka till två flickor, 15 och 16 år gamla, vid Linköpings resecentrum. Det mötet känns inte helt hundra, och man kan föreställa sig en utsatthet lite lik den som banade väg för nikotinvåldtäkterna.
För så där 15 år sedan cirkulerade kedje-sms på Linköpings skolor som förkunnade när ”spritbilen” skulle rulla in på parkeringen bakom Skylten nere vid ån. Trots att smuggelgubbarna var otäcka gick många dussin barn dit för att byta sedlar mot vodka.
I dag kan östgötska kids kontakta ”hink-konton” på Snapchat, stämma träff med skurkarna och få sin sprit lika lätt som att beställa pizza.
Med sin höga alkoholskatt och låga vikt är det just hårdspriten som ger bäst smuggelvinster, och i samma ljusskygga miljöer finns knarket. Med samhällets ökande brutalisering är det solklart att barn inte bör röra sig där.
Och ändå kommer helt vanliga tonåringar att söka sig till de kriminellas planhalva. Dagens unga dricker förvisso mindre än vad deras mammor och pappor gjorde i samma ålder, men alkoholen förblir en statusprodukt som öppnar dörrar till social acceptans i livets dittills skakigaste skede. Tonårsvärlden har en annan våglängd – en skild logik som gör det svårt för föräldrar att övertala dem att inte dricka.
Hur det minfältet ska navigeras vet varje familj bäst själv. Därför borde föräldrar få ett större ansvar över sina barns alkoholdebuter.
Lösningen? Alkohollagens undantag borde breddas så att föräldrar får ge sina barn alkohol upp till, säg, 5,2 volymprocent. Med öl och cider i stället för fulsprit skulle trevande tonåringar slippa både alkoholförgiftning och smuggelmän.
Föräldrar ska inte tvingas riskera böter eller fängelse för att hålla sina barn säkra.