Svar på insändaren "SFI:s förutsättningar står i motsats till “snabbare progression""(26/6):
Hannah Cooke är i en insändare 26 juni kritisk till att vi inom S-M-styret tycker det är rätt att SFI-studierna i Linköping numera genomförs även på sommaren. Enligt insändaren är det orimligt, eftersom elever med kort studiebakgrund beräknas behöva fyra till tio år att klara SFI. Självklart kan det kännas tufft att inte få sommarsemester med familjen, men är det rimligt att vi vant oss vid att det kan ta ett – eller till och med flera decennier – att klara SFI eller ta sig till ett jobb?
Vi behöver korta den tiden och vet att man bäst lär sig ett nytt språk på plats tillsammans med en lärare. Även om det kan vara slitigt får man ut mer av sådan undervisning, till skillnad mot om vi hade löst det med distansundervisning. På sikt gynnas både den som studerar på SFI och deras barn av att de snabbare tar sig igenom utbildningen.
Är skolbänken det enda sättet att lära sig svenska? Nej, därför tar vi också initiativ för att bygga ut möjligheterna att kombinera SFI med praktik och yrkesutbildning i Linköping.
Finns det något för barnen och ungdomarna att göra under sommarveckorna? Ja, listan kan göras lång. Tillsammans med föreningslivet anordnar kommunen allt ifrån kostnadsfria fotbollsskolor, dansläger, musikproduktionsläger och sommarateljé med hemslöjden – till teaterläger, filmläger, boxnings- och handbollsaktiviteter. Alla barn vars föräldrar studerar har dessutom rätt till förskola och fritids upp till 12 år, även på sommaren.
För andra året i rad ökar vi dessutom antalet sommarjobb i Linköping! Vi är övertygade om att goda möjligheter till hjälp och tydliga förväntningar är vägen framåt.
SFI-undervisning på plats är den bästa lösningen
Vi är övertygade om att goda möjligheter till hjälp och tydliga förväntningar är vägen framåt, skriver debattörerna.
Vi har också tagit initiativ för att bygga ut möjligheterna att kombinera SFI med praktik och yrkesutbildning i Linköping, skriver debattörerna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.