Vi säkerställer en fungerande välfärd

Det är oroliga tider just nu och att då tömma kommunens kassa utarmar helt vår möjlighet att hantera framtida utmaningar och kostnadsökningar, skriver Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M).

Linköpings kommun har en välskött ekonomi tack vare ansvarsfulla politiker som under många år har varit noga med att aldrig investera mer än vad man har haft råd med, skriver Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S).

Linköpings kommun har en välskött ekonomi tack vare ansvarsfulla politiker som under många år har varit noga med att aldrig investera mer än vad man har haft råd med, skriver Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S).

Foto: Arkivbilder

Debatt2023-12-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Skattepengar ska inte samlas på hög" (18/12):

Cocozza (LL) med flera gör det väldigt lätt för sig när de påstår sig kunna lösa alla kommunens problem genom att tömma kommunens överskott och resultat på börsen. Och visst vore det fantastiskt om det kunde vara så enkelt, men så ser dessvärre inte verkligheten ut.

Att använda hela kommunens överskott till satsningar som ger långsiktiga kostnader är en farlig väg att vandra. Det finns inga garantier för att Linköpings kommun årligen gör ett överskott, så hur tänker sig då Cocozza med flera att de medarbetare som anställdes med hjälp av det tillfälliga överskottet ska finansieras framöver? Det fungerar inte att styra en kommuns ekonomi på det sättet.

Linköpings kommun har en välskött ekonomi tack vare ansvarsfulla politiker som under många år har varit noga med att aldrig investera mer än vad man har haft råd med. Det finns dock kommuner som har frångått denna regel, och gjort så som Cocozza förespråkar, vilket har visat sig vara förödande. Dessa kommuner har fått svårt att hantera samhällets ekonomiska utveckling och tvingats till stora besparingar samtidigt som de nu går mot stora underskott kommande år. Den vägen ska inte Linköping behöva vandra. 

Det är oroliga tider just nu och att då tömma kommunens kassa utarmar helt vår möjlighet att hantera framtida utmaningar och kostnadsökningar. För oss är det i stället självklart att fortsätta föra en politik som tar ansvar för att kommunens ekonomi står stark över tid, både i dag och framöver. På så sätt säkerställer vi en väl fungerande välfärd för Linköpingsborna över tid.