S+M prioriterar fritidsgårdar före idrottsföreningarna

Politik kan enkelt beskrivas som ord, vilja, prioritering och handling. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lotta Bäckman (S) nöjer sig med svulstiga ord i sitt svar till Linköpings ridklubbar sett till deras ekonomiska situation utifrån kommunens nya anläggnings- och föreningsstöd, skriver Johan Thorén (L) och Anki Åkerbjörk (L).

Politik handlar om att prioritera. Allt kan inte vara lika viktigt när resurserna är begränsade. För Liberalerna är idrottsföreningarna mycket viktiga och förtjänar en större kaka, skriver Johan Thorén (L) och Anki Åkerbjörk (L).

Politik handlar om att prioritera. Allt kan inte vara lika viktigt när resurserna är begränsade. För Liberalerna är idrottsföreningarna mycket viktiga och förtjänar en större kaka, skriver Johan Thorén (L) och Anki Åkerbjörk (L).

Foto: NTB

Debatt2024-10-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ridsporten är en viktig del av Linköpings föreningsliv" (20/9:

Låt oss först backa bandet. I Linköping låg kommunala stödet för drift och skötsel av föreningsdrivna anläggningar oförändrat under cirka 30 år. Flera idrottsföreningar har senaste åren drivit frågan hårt mot politiker och tjänstepersoner. Nu har kultur- och fritidsförvaltningen på uppdrag av politiken tagit fram en ny modell för anläggningsstödet. Den genomarbetade fördelningsmodellen är bra för att den bygger på faktiska kostnader och premierar antalet aktiva barn och ungdomar. En process som alla inblandade ska ha en stor eloge för! 

Nu är det upp till oss partier att visa politisk vilja och prioriteringsförmåga i att finansiera anläggningsstödet och föreningsstödet. I juni togs beslut om kommunens samlade budget för 2025 och framåt. Då hade styrande socialdemokrater och moderater alla möjligheter att tillföra mer pengar till idrottsföreningarna. Det gjorde man inte. S+M-styret valde i stället i sina prioriteringar att lägga 5 miljoner extra på kommunalt driven ungdomsverksamhet och läsfrämjande. I det ingår bland annat att stärka upp den politiskt omdiskuterade ungdomsverksamheten Ung Puls som ska bedrivas i Skäggetorp, Berga, Ryd och Lambohov. Anläggningsstödet ska utökas genom en omfördelning inom det befintliga föreningsstödet.


Politik handlar om att prioritera. Allt kan inte vara lika viktigt när resurserna är begränsade. För Liberalerna är idrottsföreningarna mycket viktiga och förtjänar en större kaka! Det visade vi i handling genom att tillföra 9 Mkr i vår budget:

* Förstärkning av stöd till föreningsdrivna anläggningar: 4 Mkr.

* Underhåll av anläggningar: 2 Mkr.

* Föreningsstöd: 3 Mkr.

Därutöver ville vi i den liberala budgeten flytta resurser och kapacitet från den kommunala fritids- och ungdomsverksamheten till föreningslivet. Förslaget går ut på att anställda fritidsledare ska kunna göra insatser både i kommunala fritidsaktiviteter och inom idrottsföreningars verksamheter. Ett upplägg som rätt utformat skulle underlätta att tackla dagens föreningsutmaningar med ideellt engagemang, ledarbehov och ökad administration. Det skulle även optimera nyttjandet av skattemedel.

Efter halva mandatperioden behöver du, Lotta Bäckman, gå från ord till handling! Var rakryggad och säg att ni socialdemokrater prioriterar fritidsgårdar före idrottsföreningar. Stå för att ni i S+M-styret värderar kommunal fritidsverksamhet högre än föreningslivet i det trygghets- och brottsförebyggande arbetet.

Vi i Liberalerna lovar att vara en blåslampa på S+M-styret kring ökat föreningsstöd. För vi ser tydligt hur idrottsföreningarna bidrar starkt till glädje, fritidsaktiviteter, trygghet, sammanhållning, integration och folkhälsa i alla våra stadsdelar i hela Linköping!