Ridsporten är en viktig del av Linköpings föreningsliv

Linköping har ett brett och stort föreningsliv, vilket vi från Linköpings kommun självklart vill stötta, skriver Lotta Bäckman (S), ordförande, kultur- och fritidsnämnden.

Konsekvensen blir att vi inte kan ge alla föreningar så stort stöd som de önskar, skriver Lotta Bäckman (S).

Konsekvensen blir att vi inte kan ge alla föreningar så stort stöd som de önskar, skriver Lotta Bäckman (S).

Foto: NTB/Corren arkiv

Debatt2024-09-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Linköpings ridklubbar: Ridskolorna går på knäna" (14/9):

Att få barn och unga att röra på sig är oerhört viktigt och de senaste åren har vi gjort stora investeringar för att möjliggöra för fler barn och unga att komma i rörelse. Precis som ni skriver är ridsporten en bra aktivitet för barn och unga. Att lära sig samspela med djur, arbeta i stall och ha en naturlig mötesplats har goda hälsoeffekter.

Som kommun vill vi givetvis därför stödja ridsporten ekonomiskt. Smedstad och Valla är exempel på anläggningar som är subventionerade av Linköpings kommun. Kommunen bedriver samtidigt en bred offentlig verksamhet och våra skattemedel ska räcka till många. Konsekvensen blir att vi inte kan ge alla föreningar så stort stöd som de önskar.

Samtidigt ger vi mycket stöd åt idrotten och kulturen i Linköping. När vi i kultur- och fritidsnämnden ändrade och utökade vårt anläggningsstöd var det utifrån att det särskilt ska gynna föreningar med många aktiva barn. Det är också utformat för att ersätta faktiska kostnader, inte schabloner, som tidigare. 

Vi förstår att ändringar i kommunens stöd kan leda till oväntade förändringar för föreningar. Vi kommer därför följa upp och se över om justeringar behöver göras.