Upp till bevis för att bekämpa granbarkborren

Det är nu en stor risk att länets granreservat åter kommer fungera som yngelhärdar för granbarkborrar som sedan sprids till omkringliggande skogar, skriver markägare i Östergötland.

Många markägare är besvikna över den bristande skötseln som medfört att den gamla vackra skogen dödats av granbarkborrar, skriver debattörerna.

Många markägare är besvikna över den bristande skötseln som medfört att den gamla vackra skogen dödats av granbarkborrar, skriver debattörerna.

Foto: Monika Sunhede

Debatt2023-05-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Bekämpning av fruktade skalbaggen minskas drastiskt" (15/5):

I måndagens Östgöta Correspondenten beskrev Länsstyrelsen via Therese Holmberg att man var tvungen att skära ner rejält på bekämpningen av granbarkborrar i länets reservat beroende på resursbrist.

Vi undertecknade markägare har i omgångar försökt få till en förändring med förslag på konkreta åtgärder samt exkursioner i fält men vi upplever att Länsstyrelsens tjänstemän har en helt annan agenda än att kraftfullt begränsa granbarkborreangreppen. Tänk om vi markägare skulle resonera på samma sätt mot våra grannar! 

Det är nu en stor risk att länets granreservat åter kommer fungera som yngelhärdar för granbarkborrar som sedan sprids till omkringliggande skogar. De gångna årens misskötsel av granreservaten i länet har lätt till många torra skelettskogar och omfattande ekonomiska skador hos markägare som har skogar intill granreservaten. Sedan torrsommaren 2018 har granbarkborreskadorna kostat samhället cirka 9,1 miljarder i förlorat virkesvärde.

Några markägare har känt sig tvingade att avsätta reservat, andra har gjort det för att man ville bevara den vackra granskogen. Nu är många markägare besvikna över den bristande skötseln som medfört att den gamla vackra skogen dödats av granbarkborrar. Resurser finns och de skall användas där de behövs!

Vad kan vi göra:

1. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket bör omprioritera resurser så att man långsiktigt ansvarsfullt kan förvalta granreservaten så att granbarkborrarna inte skadar den vackra gamla granskogen i reservaten eller i de intilliggande skogarna. 

2. Fällor är bevisat helt otillräckliga utan det gäller att hugga den angripna skogen direkt efter svärmning. Markägare är också beredda att hjälpa till för att undvika att reservaten blir yngelhärdar för granbarkborre. 

3. Ändra regelverket skyndsamt för att snabbare ge reservatsförvaltarna handlingsutrymme. Sök generell dispens för att hantera granbarkborreskador i reservat likt Stockholms län. Det gäller också att reservatsförvaltarna kan ta ett markägaransvar mot sina reservatsgrannar.

4. Öka samverkan i skogsbruket. Vem tar ansvar för de dödade träden i reservaten. Som det nu är på flera håll så är det livsfarligt att gå i reservaten där döda träd kan falla vid minsta vindpust.

Det är nu upp till bevis för Länsstyrelsen och Naturvårdsverket att visa att myndigheten är med och med kraft tar ett samhällsansvar för att bekämpa granbarkborrarna.