Bekämpning av fruktade skalbaggen minskas drastiskt

Länsstyrelsen tvingas till en drastisk minskning av arbetet med att bekämpa den fruktade granbarkborren. "Det känns jättelustigt att vi kliver av nu", säger naturvårdsförvaltaren Therese Holmberg.

Granbarkborren angriper granar som stressas av alltför torrt och varmt väder.

Granbarkborren angriper granar som stressas av alltför torrt och varmt väder.

Foto: Thomas Möller/Arkiv

Östergötland2023-05-11 12:18

Anslagen för skötsel av skyddad natur har minskat med två tredjedelar, från 49 miljoner till 16 miljoner kronor. En av följderna blir att länsstyrelsen tvingas skära ner rejält på arbetet med att bekämpa granbarkborren i länets naturreservat.  

– Så här vill vi inte ha det. Det är både sorgligt och frustrerande, säger Therese Holmberg på länsstyrelsen.

Viss övervakning och inventering av granbarkborren kommer fortfarande att ske, men avverkning av angripna träd och andra maskinella åtgärder är det mer eller mindre stopp för nu.

– Vi kan mest titta på och konstatera läget, sen får vi lämna det där. Det är jättejobbigt, säger Therese Holmberg.

undefined
Länsstyrelsen tvingas minska sitt arbete med granbarkborren.

Granbarkborren, som under maj månad inleder sin svärmning, har under flera år orsakat stora problem för både länsstyrelsen och privata skogsägare. 2021 var ett riktigt tufft år, men ifjol kunde en viss förbättring noteras.

– Det mattades av söderifrån under säsongen, men vi har fortfarande stora problem i exempelvis Linköping och Åtvidaberg. 

Kan man säga något om hur det blir i år?

– Nej, först om några veckor kan man få ett hum om hur säsongen startat. Men det har varit en kall vår och känslan är att det fortfarande är ganska mycket vatten kvar i marken. Det borde betyda att träden är i bra form. Men det räcker med en torr sommar för att förutsättningarna ska ändras.

undefined
Therese Holmberg på länsstyrelsen är frustrerad över att man tvingas minska på bekämpningen av granbarkborren.

Torra och varma somrar gynnar granbarkborren som angriper stressade granar. Utbrottet startade på allvar under den rekordvarma sommaren 2018. Enligt SLU har ungefär 26 miljoner kubikmeter granskog dödats Götaland och Svealand sedan dess.

– Vi vill jobba långsiktigt med de här frågorna, det blir dumt nu när vi inte kan göra det. De senaste åren har vi kunnat vara proaktiva och försökt att bemästra granbarkborren, säger Therese Holmberg.  

Har insatserna hjälpt?

– Det har hjälpt på vissa ställen. Det är just dessa platser vi ska försöka satsa på trots den minskade budgeten, vi vill inte släppa det fritt.

Åtgärder som länsstyrelsen prioriterar före arbetet med granbarkborren är exempelvis tillsyn av friluftslivsanläggningar och att genomföra skötsel som bete och slåtter på marker där årlig skötsel är nödvändig för att behålla naturvärdena.

– Vi kommer också att prioritera säkerheten. I möjligaste mån tar vi bort döda träd vid välbesökta leder, säger Therese Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!