(SD): Vänsterns enda svar på underskott är skattehöjningar

Underskottet inom psykiatrin och BUP är en konsekvens av det tidigare rödgröna styrets beslut, skriver debattören.

Region Östergötland har gått från att ha den tredje mest kostnadseffektiva sjukvården i Sverige per invånare (2016) till att ha den tredje dyraste sjukvården (2022), skriver debattören.

Region Östergötland har gått från att ha den tredje mest kostnadseffektiva sjukvården i Sverige per invånare (2016) till att ha den tredje dyraste sjukvården (2022), skriver debattören.

Foto: Per Hellgren

Debatt2024-07-12 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "(V): SD bryter sitt löfte om psykiatrin" (28/6):

Det är korrekt att Psykiatrin och framför allt barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är våra politiska hjärtefrågor. Det stämmer även att det är centrala vallöften från SD Region Östergötland att stärka BUP samt öka tillgängligheten till såväl BUP som psykiatrin.

Vänsterpartiet hänvisar till en intervju SR genomförde med mig i egenskap av gruppledare för SD Region Östergötland inför valet 2022. Där lyfte jag två frågor som särskilt viktiga för SD inför den innevarande mandatperioden:

  1. Att införa språkkrav inom hälso- och sjukvården i Östergötland.
  2. Att stärka barn- och ungdomspsykiatrin.

     

Tack vare SD har vi numera infört språkkrav inom hälso- och sjukvården i Östergötland. Redan här konstaterar jag att debattörens tes att vi inte arbetar för att uppfylla våra vallöften är felaktig.

I samma intervju konstaterar jag att Psykiatrin och BUPs utmaningar till stor del är en resursfråga. Här uppstår problemet i relation till Region Östergötlands ekonomiska förutsättningar. BUP och den övriga Psykiatrin utgör en del av Region Östergötlands hälso- och sjukvård som idag gör ett underskott om cirka 1,1 miljarder(!). Psykiatricentrum som BUP och övriga psykiatriska vårdenheter gör ett underskott på närmare 70 miljoner kronor. Tillsammans med pensionskostnader med mera innebär detta att Region Östergötland gör ett totalt underskott på närmare 1,7 miljarder kronor.

Underskottet är en konsekvens av de tidigare rödgröna styrets beslut att använda temporära statsbidrag från Covid-19 pandemin för att genomföra bestående satsningar, samt det tidigare styrets beslut att genomföra skattehöjningar istället för att åtgärda de kroniska underskott som hälso- och sjukvården har dragits med i flera år. 

Region Östergötland har gått från att ha den tredje mest kostnadseffektiva sjukvården i Sverige per invånare (2016) till att ha den tredje dyraste sjukvården (2022). Om lösningen på hälso- och sjukvårdens utmaningar vore skattehöjningar hade problemet varit löst 2019 när Socialdemokraterna höjde skatten för att täcka upp sjukvårdens omfattande underskott men tvärtom förvärrades problemet.

Det går inte nog att understryka hur djup oseriöst och skenheligt det är att hantera generalfel likt de vi nu har inom hälso- och sjukvården genom att höja skatten och inte åtgärda de underliggande problemen. Vi gör vad det tidigare styret inte hade det politiska modet att göra. Besluten som har fattats den senaste tiden syftar till att skapa en ny arbetsorganisation som klarar av att hålla budget och ha en ekonomi i balans över tid. 

Vänsterpartiet tar samma ”ansvar” som Socialdemokraterna gjorde 2019 genom att föreslå omfattande skattehöjningar. Med andra ord är Vänsterpartiets idé om att ta ansvar densamma som Socialdemokraternas: Att skjuta problemet på framtiden.