(V): SD bryter sitt löfte om psykiatrin

SD sa att BUP var deras viktigaste fråga, men förra veckan beslutade de om historiskt stora nedskärningar, skriver debattören.

Vänsterpartiet är det enda partiet som har sagt nej till nedskärningar, skriver debattören.

Vänsterpartiet är det enda partiet som har sagt nej till nedskärningar, skriver debattören.

Foto: Per Hellgren

Debatt2024-06-28 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "(SD): Vi städar upp efter de andra partierna" (18/6):

Representanter för SD i Region Östergötland skriver i en artikel 18/6 att de nu är med och städar upp efter andra partier i region Östergötland när de genomför historiskt stora nedskärningar i sjukvården. Men som vanligt är sanningen inte SD:s starka sida.

När SD försöker ge sken av att de när de nu kommit till makten tillsammans med moderaterna skulle bidra med något nytt i politiken är det ju svårt att ta det på allvar. Under alla de år som SD suttit med i regionfullmäktige har deras ekonomiska politik i princip varit en exakt kopia av de partier som just då styrt regionen, oavsett vilken majoritet som det varit.

Att då påstå att de städar upp efter andra partier är ju ett skämt. De har omfamnat exakt samma ekonomiska politik som övriga partier.

I samma artikel säger SD att de nu genomför sina vallöften. Det finns ju goda skäl att ifrågasätta hur sant det är. För det är enkelt att se vad de skrev i sina egna sociala medier, i tidningar och media. Då är det svårt att se att det finns någon sanning i detta.

I en intervju i Sveriges radio 30/8 2022 säger SD:s gruppledare Rickard Svensson att den viktigaste frågan för partiet är att det ska anställas fler inom Barn- och ungdomspsykiatrin. I en artikel i Corren, 13/8 2022, skriver han att det ska anställas fler psykoterapeuter och att BUP ska förstärkas. Det är partiets absolut viktigaste fråga framgår det.

Så hur blev det nu med SD:s löften om en starkare barn- och ungdomspsykiatri? Förra veckan fattade de ett beslut om historiskt stora nedskärningar inom just psykiatrin på över 40 miljoner kronor. Av dessa riktar sig över 10 miljoner av nedskärningarna direkt mot vården för barn och unga. 

För att tro på att detta skulle vara den förstärkning som SD lovade i valrörelsen så krävs det nog att man är ett av SD:s nättroll. För i verkligheten så är detta att göra precis tvärtemot vad de lovade.

När det gäller region Östergötlands ekonomi så är Vänsterpartiet det enda partiet som har sagt nej till nedskärningar. Det har vi gjort konsekvent sedan SD och de andra partierna började driva detta för drygt tio år sedan. 

Vi är övertygade om att om vi ska ha en sjukvård som fungerar, som kan ge människor den vård de behöver och ha personal med goda anställningsvillkor så krävs det mer resurser. Det går inte spara sig till en bättre sjukvård.