Svårlösta problem kring illegal bosättning

Frågan är nu hur det politiska styret avser att lösa problemen kopplat till illegala bosättningar, skriver debattörerna.

På riksnivå vill SD införa ett nationellt tiggeriförbud, skriver debattörerna.

På riksnivå vill SD införa ett nationellt tiggeriförbud, skriver debattörerna.

Foto: Öst Media

Debatt2023-05-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Migranterna ska stoppas att bo olagligt – på en gång" (15/5):

Det märks mer och mer att andra partier anammar Sverigedemokraternas politik – ett bevis på att SD sett saker komma. Det senaste exemplet ser vi i hur styret i Linköpings kommun bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna har meddelat att man vill vidta åtgärder mot de illegala bosättningar som finns i kommunen. Frågan har länge drivits av SD i form av motioner och interpellationer till Linköpings kommunfullmäktige. SD har alltid velat se nolltolerans mot illegala bosättningar och man kan undra sig varför S och M tidigare har motsatt sig våra förslag på området för att sedan plötsligt ändra sig nu.

Problemet med illegala bosättningar behöver åtgärdas och det är tacksamt att styret till synes har tagit sitt förnuft till fånga och insett att det är dags att göra något, även om det är väldigt sent påkommet. Illegala bosättningar som uppstår på grund av hitrest tiggeri bäddar för problem som exempelvis människohandel och prostitution, men också stölder och skadegörelse. Det är problem som vi absolut inte kan acceptera i Linköpings kommun. Frågan är nu hur det politiska styret avser att lösa problemen kopplat till illegala bosättningar? Att Linköpings kommun sedan tidigare varit alldeles för slapp kopplat till illegala bosättningar och tiggeri så att dessa och angränsande problem har cementerats i kommunen gör problemet mer svårlöst än vad det hade behövt vara.

SD har varit ledande i att driva frågan om illegala bosättningar i Linköpingspolitiken och har en rad förslag på området. Vi har inte bara drivit frågan om att införa en handlingsplan gällande bosättningarna, utan i över ett decennium har vi även drivit frågan om att förbjuda hitrest tiggeri i kommunen – utan att de andra partierna lyssnade eller stöttade vårt förslag.

Förutom åtgärder i linje med de förslag vi har lagt fram till kommunfullmäktige som vi har nämnt så måste det understrykas att de är avgörande att människor som inte har rätt att vistas i Sverige måste lämna landet. Det är vidare viktigt att kommunen agerar proaktivt i samråd med myndigheter som polisen med flera för att åtgärda problem kopplat till de illegala bosättningarna. På riksnivå vill SD införa ett nationellt tiggeriförbud. Är hitrest tiggeri tillåtet kommer det annars innebära att folk reser till Sverige med detta som syfte där också illegala bosättningar följer. Det nämnda problemen skulle naturligtvis kraftigt motverkas av ett nationellt tiggeriförbud. Vi ser det som en tidsfråga innan än fler partier också kommer att driva frågan och förslaget finns redan som en del av Tidö-avtalet.

Någonting som sällan sker när andra partier kopierar vår politik och gör den till sin “egen” är att erkänna att SD redan driver frågan. Men erkännanden i sig är inte det viktigaste för oss. Det viktigaste är att genomdriva reformer som gör Linköpings kommun och resten av Sverige tryggare att leva i, och vi välkomnar givetvis att andra partier vill driva vår politik.