Sänk skatten och hjälp medborgarna genom svåra tider

Tyvärr är MUF:s moderparti i Linköping inte lika angelägna om att sänka skatten trots en hög svansföring inför det senaste valet, skriver Liselotte Fager (KD) och Liselotte Andersson (KD).

2022 gick vi till val på att sänka skatten för Linköpingsborna och vi har bibehållit vår ambition nu när vi är i opposition, skriver debattörerna.

2022 gick vi till val på att sänka skatten för Linköpingsborna och vi har bibehållit vår ambition nu när vi är i opposition, skriver debattörerna.

Foto: Henrik Holmberg/TT

Debatt2024-05-03 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Sänk skatten i Linköping – och öka tillväxten" (6/4):

Theo Milos och Ture Sandberg, MUF Linköping, skriver i en debattartikel i Corren att Linköpings kommun bör ha som mål att ha en ledande låg skatt nationellt sett. Skribenterna menar vidare att kommunen bör sänka skatten som för närvarande ligger på 31,75 procent (20,20 kronor för kommunen och 11,55 kronor för regionen). 

Vi kristdemokrater kan bara hålla med om analysen, 2022 gick vi till val på att sänka skatten för Linköpingsborna och vi har bibehållit vår ambition nu när vi är i opposition. Även 2018 gick vi till val på att sänka skatten men tyvärr fick vi inte med oss alla partierna i Alliansen, det blev blankt nej från Moderaterna. Det stämmer att Linköpings kommun har många goda år bakom sig med stora överskott. Tittar man på de senaste tio åren har vår kommun totalt sett gått med över 3 miljarder kronor i överskott. Sverige har det femte högsta skattetrycket i världen och organisationen Skattebetalarna släppte i fjol en rapport där man konstaterar att Linköpings kommun skulle kunna spara närmare 400 miljoner kronor varje år.

Vi kristdemokrater är vana vid att vänsterpartier kritiserar våra förslag om skattesänkningar. För en vänsterpolitiker innebär en hög kommunal skattesats automatiskt bättre kvalitet i välfärd. Men det är faktiskt precis tvärtom, att höja skatten är ofta en enkel lösning på problem som kräver betydligt mer politiskt hantverk, prioriteringar och ledarskap. Det finns en rad exempel på kommuner som lyckas kombinera hushållning med skattemedel och en välfärd av hög kvalitet. Vi kristdemokrater är övertygade om att det finns pengar att spara genom att genomlysa den kommunala apparaten i vår kommun och se över varenda utgift. Vi behöver också satsa mer på att stävja välfärdsbrottsligheten som fortsatt utgör ett stort problem och slukar miljoner varje år. En sänkt kommunalskatt ökar attraktiviteten för kvalificerad arbetskraft att söka sig till kommunen vilket ger ökade intäkter, dessutom ökar det tillväxten, som MUF mycket riktigt påpekar i sin debattartikel. 

Tyvärr är MUF:s moderparti i Linköping inte lika angelägna om att sänka skatten trots en hög svansföring inför det senaste valet. Då skrev Moderaterna i sitt kommunala handlingsprogram: "I grunden är det för oss en frihetsfråga att människor får behålla mer pengar att själva disponera över. Vi moderater vill därför se en skattesänkning kommande mandatperiod". Sitt eget vallöfte till trots verkar Moderaterna nu ha vikt ned sig för Socialdemokraterna i S+M-styret. Vi kristdemokrater menar att vi behöver sänka skatten för att hjälpa medborgarna genom svåra tider och vi kan bara hoppas att ungmoderaterna i MUF kan påverka sitt moderparti att återvända till en borgerlig politik här i Linköping. Vi ska förvalta, investera och framförallt värna Linköpingsbornas skattepengar med den allra största ödmjukhet.