(S): Uppenbart att SD har tappat verklighetsförankringen

Att läsa SD:s debattartikel där höjt tak på rut och rot framställs som en lösning på byggkrisen är sorgligt, skriver debattören.

Om ingenting görs kommer vi alltså ha en ännu högre bostadsbrist framöver, skriver debattören.

Om ingenting görs kommer vi alltså ha en ännu högre bostadsbrist framöver, skriver debattören.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2024-08-03 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "(SD): Nu höjs taket på ROT och RUT" (26/7):

Det är byggkris. Bostadsbyggandet har fallit kraftigt över hela landet sedan den nuvarande SD-influerade regeringen tog över ansvaret för Sverige. Den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talskrisen. Varslen fortsätter öka. Första kvartalet i år ökade konkurserna i byggsektorn med 56 procent, i snitt sju byggföretag om dagen går omkull. Läget är med andra ord mycket allvarligt.

Köerna är redan långa till en bostad. Unga som inte kan flytta hemifrån och skapa ett självständigt liv, kvinnor som inte kan lämna en våldsam partner, familjer som inte kan flytta till ett mindre boende när ekonomin blir svår. Berättelserna är många och borde även höras till regeringskansliet. 

Det skulle behöva byggas runt 67 000 bostäder per år. Regeringens egna beräkningar visar att deras förslag på området skulle kunna leda till 2 500 nya bostäder per år. Om ingenting görs kommer vi alltså ha en ännu högre bostadsbrist framöver. Trots det allvarliga läget agerar inte den SD-influerade regeringen för att vända utvecklingen.

Att läsa Sverigedemokraternas debattartikel där det höjda taket på rut och rot framställs som en lösning är sorgligt. 

Tidigare i år kom Riksrevisionen med en rapport som visar att rotavdraget kostar mycket pengar för oss skattebetalare, men inte får fler i arbete inom byggbranschen. Riksrevisionen avråder från att höja taket på rotavdraget. Än en gång blir det uppenbart att Sverigedemokraterna har tappat verklighetsförankringen. 

Det blir också tydligt vilket högerkonservativt parti Sverigedemokraterna har blivit. Att prioritera rotavdrag som endast personer med löner över 58 000 kan nyttja fullt ut är ett hån. Det är ett lyxbidrag för de som redan har råd att renovera hemma. SD sätter höginkomsttagare före vanligt folk. 

Vi välkomnar fler partier att stödja de förslag som finns i den socialdemokratiska budgeten fanns satsningar för att få igång byggandet igen. Vi har förslag på produktionsstöd riktat till mindre orter både när det gäller byggande för studenter och i områden med stora industrietableringar. Vi har också lagt fram förslag på statliga byggkrediter som skulle möjliggöra byggande samt ett ändrat rotavdrag för energieffektiviserande åtgärder. Det skulle göra skillnad för att få igång bostadsbyggandet i Sverige.

När byggandet minskar hotar det tillväxten och utvecklingen. Sverige kan bättre än så här!