(SD): Nu höjs taket på ROT och RUT

Bygg- och bostadsmarknaden behöver även långsiktiga åtgärder, skriver debattörerna.

Regeringen vill främja sysselsättningen inom byggbranschen så att det finns kompetent arbetskraft kvar inom byggsektorn när konjunkturen normaliseras, skriver debattörerna.

Regeringen vill främja sysselsättningen inom byggbranschen så att det finns kompetent arbetskraft kvar inom byggsektorn när konjunkturen normaliseras, skriver debattörerna.

Foto: Tommy Kägo

Debatt2024-07-26 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige börjar se ljuset i tunneln efter ett tufft ekonomiskt läge. Många hushåll och företag har det dock fortsatt tufft. Det är viktigt att reformer genomförs för att stärka svensk konkurrenskraft. 

Även om inflationsbekämpningen har varit lyckad lever vi fortfarande med effekterna av den höga inflationen. Byggsektorn har det fortsatt tufft. Regeringen vill främja sysselsättningen inom byggbranschen så att det finns kompetent arbetskraft kvar inom byggsektorn när konjunkturen normaliseras. Därför beslutade regeringen i höstbudgeten att tillfälligt höja taket för ROT-avdraget.

Den 1:a juli höjdes taket för ROT. Genom satsningen bedöms efterfrågan på reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnad av vissa bostäder öka. Det är en viktig åtgärd i en tid då efterfrågan på byggarbeten beräknas minska. 

Bygg- och bostadsmarknaden behöver även långsiktiga åtgärder. Regeringens reformer under mandatperioden syftar till att åtgärda de strukturella problemen på bostadsmarknaden, så att svensk bygg- och bostadsmarknad står bättre rustad när konjunkturen normaliseras. Regeringen arbetar för öka tillgången på byggbar mark, förenkla byggreglerna, korta ledtider i plan- och byggprocessen, skapa incitament för ökat byggande och förbättra möjligheterna till eget ägande.