(S): Regeringen sätter skolan på svältkur

Med lite mod skulle liberalerna kunna vända utvecklingen. Det är inte så att det saknas pengar, skriver debattörerna.

I dag överkompenseras friskolorna med nästan 5 miljarder kronor. Varför inte sätta stopp för det och låta pengarna gå till undervisning, skriver debattörerna.

I dag överkompenseras friskolorna med nästan 5 miljarder kronor. Varför inte sätta stopp för det och låta pengarna gå till undervisning, skriver debattörerna.

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2023-12-22 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Hög tid att ta ansvar för skolan" (12/12):

I Corren fäktar Åsa Wennergren vilt i luften med olika argument. Så mycket klokare blir dock inte läsaren. I dag vet varje välinformerad svensk att skolan kämpar med gigantiska problem. Lärare sägs upp. Skolor läggs ner. Eleverna får acceptera större klasser. 

Åsa Wennergren tycks leva i förnekelse. Hon blundar uppenbart för vad liberaler, moderater och sverigedemokrater i regeringen ställer till med. Den liberala skolministern Lena Edholm har accepterat att skolor inte får tillräckligt med statsbidrag vilket tvingar kommuner att skära ner. Med lite mod skulle liberalerna kunna vända utvecklingen. Det är inte så att det saknas pengar.

I dag överkompenseras friskolorna med nästan 5 miljarder kronor. Varför inte sätta stopp för det och låta pengarna gå till undervisning?

I dag sänks skatterna med åtskilliga miljarder för höginkomsttagare. Historiskt har liberaler värnat om en bra skola för alla. Varför inte i dag? Sanningen är att liberalerna gör svensk skola fattigare och friskoleägarna rikare. I budgeten 2023 skar regeringen ner anslaget till skolan med två miljarder i fasta priser. I årets budget för 2024 betalar man inte av skulden.

Skulle liberalerna ha velat skydda skolan i lågkonjunkturen hade de valt en annan väg. Alla partier i riksdagen månar inte om att sänka skatten för höginkomsttagare i dagens situation.

Till slut: Åsa Wennergren kritiserar socialdemokraterna för att staten inte har ett större ansvar för skolan. Vi har svårt att förstå den kritiken. Inser inte Liberalerna att det är staten och den egna regeringen som sätter skolan på svältkur? Inte landets kommuner.