Fler skärpningar ska minska segregationen

Det finns ingen motsättning mellan att värna en stark välfärd och en skarp politik mot brott och segregation. Tvärtom är de varandras förutsättningar, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd.

För oss socialdemokrater är det tydligt att brottsligheten och segregationen också måste bekämpas med skärpt lagstiftning mot gängen och en politik för att minska segregationen, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd.

För oss socialdemokrater är det tydligt att brottsligheten och segregationen också måste bekämpas med skärpt lagstiftning mot gängen och en politik för att minska segregationen, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd.

Foto: Carl Karlsson

Debatt2024-09-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Nedmontering av välfärden skapar grogrund för kriminalitet" (16/9):

En välfärd som kommer alla till del är bland de bästa verktygen vi har för att unga ska kunna förverkliga sina drömmar. Det är också därför som Socialdemokraterna, när vi suttit i regeringsställning, gett stora statsbidrag till skola och vård. Ofta i samarbete med Vänsterpartiet.

I Linköping höjer vi socialdemokrater tillsammans med Moderaterna grundbemanningen i förskolan kommande år, likväl som vi avsätter pengar för att fler barn ska få stöd i mindre grupper i skolan. Det är viktiga åtgärder för att ge alla barn goda förutsättningar. 

Men räcker satsningar på välfärden för att bryta rekryteringen till gängen om lagstiftningen är så svag att gängkriminella tillåts ta över skolgården eller förskolans lekplats? Räcker det med mer resurser till skolan om barnen inte har en enda kamrat med svenska som modersmål? Nej.

För oss socialdemokrater är det tydligt att brottsligheten och segregationen också måste bekämpas med skärpt lagstiftning mot gängen och en politik för att minska segregationen. Därför genomför vi flera skärpningar för att minska segregationen i Linköping. 

I våras ändrades Stångåstadens regler för inkomst så att den som har försörjningsstöd inte kan bli hyresgäst i Ryd, Berga eller Skäggetorp. I dagarna går vi vidare med ett undantag i EBO-lagen för att färre asylsökande ska bosätta sig i Linköpings mest utsatta områden. Även detta motsätter sig tyvärr Vänsterpartiet. 

För den som höjer sig över ideologiska låsningar är det uppenbart att satsningar på välfärd och förebyggande arbete måste gå hand i hand med skärpt lagstiftning mot gängen och insatser mot segregationen. Ju förr Vänsterpartiet inser det desto bättre.