Nedmontering av välfärden skapar grogrund för kriminalitet

Om Elias Aguirre (S) på allvar vill bryta utvecklingen med gängkriminalitet har han alla möjligheter att skapa andra förutsättningar, skriver Sofia Frithioff (V), kommunalråd.

Det är där utsattheten är som störst som de kriminella gängen får chansen att frodas. I Skäggetorp lever mer än 70 procent av barnen i fattigdom, skriver Sofia Frithioff (V), kommunalråd.

Det är där utsattheten är som störst som de kriminella gängen får chansen att frodas. I Skäggetorp lever mer än 70 procent av barnen i fattigdom, skriver Sofia Frithioff (V), kommunalråd.

Foto: Dennis Petersson/Victor Bomgren

Debatt2024-09-16 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Kriminaliteten kräver politik utan ideologiska skygglappar" (16/9):

Jag delar Elias engagemang i att bryta gängens rekrytering av unga i Linköping, det är välkommet att de metoder som införs bidrar till det. Likt hur vi yttrade oss när frågan om vistelseförbud avhandlades i kommunfullmäktige ser vi dock att det fortsatt haft en begränsad effekt. Det är självklart att begår man brott ska man lagföras. Det är ett grundfundament i vårt samhälle.

Jag önskar dock att Elias engagemang var lika stort i hans roll som ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Där har han det yttersta ansvaret för nedmonteringen av Linköpings förskolor och skolor. Förskolan, skolan och en aktiv fritidsverksamhet som är den viktigaste verksamheterna för att långsiktigt förebygga rekryteringen till gängkriminalitet.

Jag önskar att Socialdemokraternas engagemang var lika stort för att minska fattigdomen och komma åt de klassklyftor som finns i Linköping. Det är där utsattheten är som störst som de kriminella gängen får chansen att frodas. I Skäggetorp lever mer än 70 procent av barnen i fattigdom.

Nedmonteringen av välfärdssamhället har pågått under decennier, det är en nyliberal politik som i dag administreras av Elias Aguirre i Linköping. När samhället dras undan, när resurserna att bedriva en bra pedagogisk verksamhet saknas, då tar andra strukturer över. Det göder gängkriminaliteten. Om Elias på allvar vill bryta utvecklingen med gängkriminalitet har han alla möjligheter att skapa andra förutsättningar. Var är den kraftigt ökade personaltäthet där vuxna har tid att se och möta barn och unga i förskola och skolan? Var är fritidsverksamheterna när barnen går på sommarlov? Var är det preventiva arbetet?

Nu väljer Socialdemokraterna och Moderaterna att ytterligare spä på grogrunden för gängen när man vill undanta delar av Linköping från EBO-lagen. Något vi redan nu vet leder till ökad fattigdom, trångboddhet och utsatthet. Det är som att hälla bensin på redan utsatta områden. Det är en dålig utveckling för Linköping.

Jag välkomnar Elias uppmärksamhet för Vänsterpartiets politik. Jag hoppas också att han börjar uppmärksamma vår långvariga kritik och varningar för hur nedmonteringen av välfärdens verksamheter skapar grogrunden för gängkriminalitet. När Elias är redo att bygga upp välfärden i Linköping är vår hand utsträckt. Vi är beredda att ställa våra mandat till stöd för ökad personaltäthet i Linköpings skolor.