Svar på "Motståndet ökar i takt med att vargen ökar" (5/6):
I en debattartikel den 16/5 hävdade jag, baserat på mycket omfattande opinionsundersökningar, att det som kan förefalla som en konflikt kring vargen huvudsakligen (inte enbart) är åsiktsskillnader mellan jägarorganisationerna (jag upplever att allt fler enskilda jägare har annan åsikt än sina organisationer, men inte vågar framföra den) och en mycket stor del av allmänheten (69 procent positiva till varg och 20 procent neutrala). Jag hävdade vidare att rovdjuren är en stor tillgång för Sverige, dels genom sina ekosystemtjänster, dels genom att reducera vissa klövdjursarter (till exempel dovhjort och vildsvin), vilka orsakar enorma kostnader för landet. Man kan fråga sig om Sverige verkligen har råd med licensjakt på varg. Den 5/6 fick jag mothugg av två jägarorganisationer.
Dessa börjar med att skriva att vargstammen måste reduceras till 170 individer. De förtiger att en förkrossande majoritet av forskarkåren menar att en vargstam (i vårt fall till exempel Norge, Sverige och Finland gemensamt) måste bestå av minst 1 500 individer för att vara långsiktigt livskraftig. Vidare menar de att motståndet mot varg ökar när vargen ökar. Detta är i viss mån rätt – initialt. Men när människor har vant sig och sett att det inte var så farligt så lugnar känslorna ner sig. Jag upplever bestämt att motståndet mot varg inte på långa vägar är så hätskt bland tamdjursägare (om de inte också är jägare) som bland jägare och framför allt deras organisationer, som i sina kanaler bedriver en mycket osmaklig propaganda mot varg.
När det gäller rovdjurens ekosystemtjänster menar skribenterna att rovdjuren på sikt kommer att få den biologiska mångfalden att kollapsa om inte jägare får sköta viltvården. Ett häpnadsväckande uttalande! Borde då inte den biologiska mångfalden ha kollapsat långt tidigare under alla de årtusenden rovdjur och deras bytesdjur har samexisterat? Ett mycket bra exempel på hur rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet kan påverka ekosystemen fick vi när varg återinfördes i Yellowstone. Vargarna reducerade antalet wapitihjortar, vilket ledde till att växtligheten återhämtade sig, fågellivet främjades, etcetera. Vargarna återskapade landskapet ända ner på insektsnivå.
Några exempel kopplade till älgjakten: Medan vargen i stor utsträckning tar mindre och klenare älgar, skjuter jägare gärna de största djuren, de som borde få leva och föra sina gener vidare. Kvar blir cykelstyren till älgtjurar och vad gäller älgkor blir det färre som föder dubbelkalv. Ytterligare ett exempel: En älg som attackeras av varg har störst chans att klara sig och föra sina gener vidare om den tar upp kampen mot vargen. Den älg som flyr blir oftast dödad. Om en älg däremot ställs av en jakthund har den inte stor chans att klara sig om den stannar och tar upp kampen. Den skjuts när hundens husse kommer. Den mänskliga jakten har alltså rakt motsatt effekt till hur det fungerar i naturen.