Rödgrönt misstag att fasa ut kärnkraften

Debatt2022-04-13 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Krafttag för att förstärka elnätet i hela landet” (9/4):

Kristdemokraterna håller med regeringen om att det är mycket i världen som är Putins fel. Inte minst invasionen av Ukraina och det ukrainska folkets ofattbara lidande, men att vi i Sverige har bland de högsta elpriserna i världen hör inte dit. Det blir bara pinsamt och vilseledande när regeringen försöker skylla ifrån sig. Som alla kommer ihåg var priset på el högt långt innan Ryssland invaderade Ukraina. Redan i november begärde Kristdemokraterna en särskild debatt i riksdagen om de höga elpriserna. Det är samma mönster som när regeringen skyller vårdköerna på pandemin och talar om ”coronaköer”. I verkligheten växte köerna långt före pandemin, och regeringen har ingen politik för att korta ner dem. Orsaken till de höga elpriserna var den europeiska energipolitiken, som har gått ut på att öka andelen icke-planerbar energi och fasa ut kärnkraften. Denna feltänkta inriktning har tyvärr även varit den svenska regeringens politik. I det skeende vi befinner oss i är det viktigt att kompensera hushållen för de höga elkostnaderna, men det ska inte hastas igenom på ett illa genomtänkt sätt. En del hushåll får mer pengar än vad deras elkostnader uppgår till medan andra inte får några pengar alls. 

Orsaken till de höga elpriserna i Sverige går också längre tillbaks i tiden. Det började med den tragiska nedstängningen av Barsebäck 1999 då vi tilldelades våra olika elområden. Efter nedstängningen försvann trycket i det södra stamnätet och underskottet på el i södra Sverige tog sin början. Den rödgröna nedläggningen av de fungerande kärnkraftverken minskade vår tillgång på el ytterligare. Oskarshamns kärnkraftverk stängde två av tre reaktorer 2017 och Ringhals kärnkraftverk stängde två av fyra reaktorer 2019 och 2020. Trycket i kraftnätet minskade därmed ytterligare i kraftnätet, och utan reaktiv el går det inte så bra att transportera el till södra Sverige. Utan vattenkraft och kärnkraft är det omöjligt att få en stabil elförsörjning. Utbyggnaden av den subventionerade vindkraften kan inte ersätta elen från kärnkraften. Havsbaserade vindkraftverk som regeringen refererar till har en stor påverkan på det marina livet med bland annat vibrationer och buller som följd. Vindkraft på Bohuskusten löser heller inte Västsveriges elbehov. Kalifornien har mest vindkraft i världen och lider av systematisk elbrist med planerade nedstängningar till följd av för lite reaktiv och planerbar el. 

Det var ett stort rödgrönt misstag att fasa ut kärnkraften genom att skattebelägga den så hårt och göra den olönsam. Kristdemokraterna anser att kärnkraft är det enda rimliga alternativet till att öka andelen reaktiv el. Med tanke på den mycket stora efterfrågan på framtida el i det postfossila samhället står vi synnerligen dåligt rustade. Vi behöver olika energikällor för att kunna öka utbudet av el – som regering ska man ju inte lägga alla ägg i samma korg. 

De rödgrönas målmedvetna tävlan om förstaplatsen för allsköns miljöaktiviteter skadar det svenska samhället. Sammanfattningsvis, situationen med elpriserna har uppkommit till följd av ett rödgrönt självskadebeteende som Putin bara har förvärrat.