Krafttag för att förstärka elnätet i hela landet

Under flera månader har vi sett höga elpriser på den gemensamma elmarknaden inom EU. Detta drabbar förstås även Sverige.

Vindkraften har gjort stor skillnad för elproduktionen och nu kan havsbaserad vindkraft öka produktionen än mer, skriver debattörerna.

Vindkraften har gjort stor skillnad för elproduktionen och nu kan havsbaserad vindkraft öka produktionen än mer, skriver debattörerna.

Foto: Drago Prvulovic / TT

Debatt2022-04-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Regeringens elbidrag framstår som ett lotteri" (2/4):

Redan innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina drev höga naturgaspriser upp elpriset i Europa.

För att dämpa effekten för de svenska hushållen har regeringen presenterat en elpriskompensation. Det första elprisstödet når omkring 2 miljoner vanliga hushåll i småhus, radhus, villor och vissa lägenheter där förbrukningen har varit hög. Nu förlängs stödet ytterligare en månad till omkring 2 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, där priserna har ökat mest. 

Men, det absolut viktigaste för att få ner elpriser är att utbudet av el ökar, både genom ökad produktion och att den distribueras till rätt plats inom Sverige. För att elen ska finnas på rätt plats gör vi krafttag för att förstärka elnätet i hela landet. Takten i elnätsutbyggnaden ska minst fördubblas. 

När det gäller förnybar el så finns det mellan 2017 och 2023 över 100 miljarder i beslutade eller aviserade investeringar i vindkraft. Vindkraften har gjort stor skillnad för elproduktionen och nu kan havsbaserad vindkraft öka produktionen än mer. 

Kärnkraften är en viktig del av svensk elproduktion och kommer sannolikt fortsätta vara det under lång tid framöver. Det har varit tillåtet att bygga ut kärnkraften i tio år, men investeringsviljan från energibolagen har saknats. Dörren till kärnkraft är inte stängd, men inte ens de partier som säger sig vilja bygga nya kärnkraftsreaktorer avsatt pengar för detta i sina budgetförslag. Det tar också väldigt lång tid att bygga, så det löser inte frågan här och nu.

I exempelvis Frankrike är priserna ännu högre än vad vi har nu, och Frankrike har långt mer kärnkraft än Sverige. Som vår statsminister Magdalena Andersson svarade på ett liknande påhopp från oppositionen: ”De franska pensionärerna i kärnkraftslandet Frankrike som svettas av höga elpriser. Är det alltså Sveriges regering som ligger bakom det? Eller är det så att Putins agerande och det ryska kriget är det som är förklaringen till att vi runtom i hela Europa ser rekordhöga elpriser, bensinpriser, dieselpriser och gaspriser?” 

Vi socialdemokrater kommer prioritera utbyggnaden av elproduktion och elnät och i hela landet. Det är avgörande för såväl hushållen som företagen, för vår tillväxt och för att vi ska kunna utveckla fler klimatsmarta lösningar med el.