Svar på ”50 läkare inom psykiatrin larmar: Patientsäkerheten är hotad" (20/3):
Vi har tagit del av ert debattinlägg och vi har respekt för den oro ni uttrycker gällande den pågående omställningsprocessen som Region Östergötland, inklusive Psykiatricentrum, genomgår. Ert engagemang är både tydligt och uppskattat.
Årets som gått har varit oerhört tufft och än är arbetet inte över. Kraftfulla åtgärder har krävts och svåra beslut har behövt fattas för att vända den negativa utvecklingen som pågått i allt för många år. Alternativet, att regionens ekonomi skulle fortsätta att vara i fritt fall, är ett scenario som nog ingen av oss vill ha. Det var nödvändigt att dra i nödbromsen.
Viktigt att klargöra är att det som pågår inom psykiatrin inte är nya neddragningar utan ett fortsatt arbete med den omställning som redan påbörjades förra året. Den pågående omställningen gör att det finns ett behov av att se över hela arbetsorganisationen för att skapa en mer effektiv och långsiktig psykiatrisk vård. Det här gäller givetvis inte bara psykiatrin, utan alla verksamheter som är berörda av omställningen genomgår liknande processer.
En central del av omställningen är att sträva efter att erbjuda en jämlik vård för alla patienter i hela länet. Det innebär att vissa verksamheter kommer att genomföra större kostnadsbesparingar än andra samt att arbetssätten utvärderas för att hitta mer resurseffektiva lösningar.
Gällande ätstörningsvården har verksamheten fattat ett inriktningsbeslut om att flytta vårdansvaret från det nuvarande länsteamet till allmänpsykiatrin i respektive länsdel. Detta innebär inte att vården försvinner, vilket det tyvärr ibland kan låta som och givetvis då också skapa en hel del oro. Det slutgiltiga beslutet om denna förändring har inte fattats än och det kommer att genomföras en noggrann riskanalys innan något beslut tas. Från politiskt håll vill vi understryka att det självklart är av stor vikt att säkerställa att vården för personer med ätstörningar fortsätter att vara av hög kvalitet.
Det gläder oss att M+KD+L-regeringens fokus på den psykiska hälsan har noterats av skribenterna. Vi vill betona att vi inte har någon annan uppfattning – tvärtom. I vårt politiska program för mandatperioden står den högt på agendan och flertalet åtgärder har redan genomförts, inte minst vad gäller barn och unga. Bland annat har vi nu ”En väg in” för barn och ungdomars psykiska hälsa på plats och extra medel har tillförts för att öka tillgängligheten inom länets barn och ungdomspsykiatri.
Vi kommer fortsätta prioritera psykiatrin högt, men vi kan för den delen inte blunda för den verklighet som vi befinner oss i och de ekonomiska ramar vi har att förhålla oss till. Omställningen är svår, men det är vår övertygelse om att vi tillsammans kommer att komma starkare ur den.
Önskas ett djupare samtal, än vad som ryms på en debattsida, kommer vi gärna ut till era verksamheter och fortsätter dialogen.