Regionen ska bli ledande inom postcovidvård

SD Region Östergötland nöjer oss inte med att mottagningen blir kvar. Nu arbetar vi för att denna mottagning, precis som övrig sjukvård, ska få utvecklas och bli ännu bättre, skriver debattörerna.

Postcovidmottagningen för barn och unga i Östergötland är den enda mottagningen i Sverige där man genomför både diagnosticering och rehabilitering av barn med postcovid, skriver debattörerna.

Postcovidmottagningen för barn och unga i Östergötland är den enda mottagningen i Sverige där man genomför både diagnosticering och rehabilitering av barn med postcovid, skriver debattörerna.

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2023-09-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Beskedet: Mottagningen för barn med postcovid blir kvar" (13/9):

Sverigedemokraterna i Region Östergötland nåddes för en tid sedan av beskedet att postcovidmottagningen för barn och unga hotades av nedläggning. Sedan valet utgör SD en del av den styrande majoriteten och började genast arbeta för att rädda mottagningen. Sedan vi fick informationen har vi arbetat intensivt för att hitta lösningar så mottagningen kan få fortsätta sin verksamhet. För att möjliggöra detta har vi genomförts en översyn av taxorna inom Region Östergötland.

Postcovidmottagningen för barn och unga i Östergötland är den enda mottagningen i Sverige där man genomför både diagnosticering och rehabilitering av barn med postcovid. Mottagningen i Östergötland är i särklass den bästa i Sverige då vi samlat all kompetens på ett ställe. Skulle mottagningen läggas ner så skulle vården delas upp på olika enheter. Patienterna skulle då få söka vård på olika vårdinrättningar och vi skulle därmed tappa den samlade kunskapen som vi byggt upp i Östergötland.


Postcovidmottagningen är viktig för såväl de enskilda patienterna men även för samhället i stort. Mottagningen, som ligger på universitetssjukhuset, gör mycket mer än enbart botar eller lindrar de symptom som patienterna lider av. Många av de barn som är drabbade av postcovid får svårigheter med bland annat skola och fritidssysselsättning. Därför krävs det omfattande stöd och anpassningar även kring skolan och fritiden, något som mottagningen hjälper till med i form av samtal och dialog med kommun och skola. Hade mottagningen lagts ner hade det därmed drabbat dessa patienter mycket negativt.

Det står nu klart att Sverigedemokraterna tillsammans med våra samarbetspartier i Östgötasamverkan har säkerställt att denna mottagning kan fortsätta med sin viktiga verksamhet. SD Region Östergötland nöjer oss inte med att mottagningen blir kvar. Nu arbetar vi för att denna mottagning, precis som övrig sjukvård, ska få utvecklas och bli ännu bättre. Vi vill att vår region ska verka för att bli ledande inom Sverige avseende postcovidvård och på sikt etablera ett nationellt kompetenscentrum för postcovidvård.

Det här är en del i vårt löfte gentemot våra väljare att erbjuda Östergötlands invånare en vård i världsklass och ett särskilt viktigt besked för barn och unga som lider av postcovid. Sverigedemokraterna ser fram emot att följa mottagningens arbete och hoppas att beskedet stillar oron hos de drabbade patienterna och deras anhöriga.