Mottagningen på US i Linköping är landets enda mottagning som jobbar med rehabilitering av postcovid-drabbade barn. Den har funnits i tre år och har tagit emot barn från Östergötland, Kalmar och Jönköpings län. Mottagningens fortsatta finansiering har diskuterats inom hälso- och sjukvårdsnämnden och mottagningens framtid har varit hotad på grund av Region Östergötlands ansträngda ekonomiska situation.
Nämnden har sitt nästa sammanträde i slutet av september och då ska beslutet om budget tas. Men redan nu är det klart att mottagningen ska finnas kvar. Majoriteten (KD+M+L) och SD har enats om att dra tillbaka det besparingsförslaget.
– Mottagningen får två miljoner kronor för att fortsätta driva sin verksamhet. I uppdraget ingår också att etablera verksamhet för att kunna ta emot barn och ungdomar från andra delar av riket samt att bli nationellt kunskapscenter, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Enligt ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna Östergötland är det de som har räddat mottagningen. Partiet har redan från början varit emot det förslaget och skrivit om det på sociala media.
– Det var en viktig fråga för oss att behålla mottagningen och vi sa att vi inte kunde acceptera att mottagningen läggs ner. Nu har vi Sverigedemokraterna tillsammans med våra samarbetspartier i Östgötasamverkan säkerställt att verksamheten kan fortsätta och utvecklas, säger Richard Svensson (SD), gruppledare i regionfullmäktige.
Men enligt Fredrik Sjöstrand fanns det intresse för att mottagningen ska finnas kvar från alla samarbetspartier (M+KD+L).
– Det gäller att prioritera. Ska man finansiera mottagningen måste man stryka på något annat eftersom vi inte får några extra miljoner utan vi omfördelar våra pengar. Vi ska införa patientavgift på ambulans och höja avgiften på patientbesök till akuten, bland annat, säger Fredrik Sjöstrand.
Lena Micko (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, välkomnar denna vändning.
– Det är bra för Östergötland att mottagningen ska finnas kvar, det handlar om en verksamhet som fungerar bra. Och eftersom den så småningom ska vara en nationell mottagning måste staten också bidra med finansieringen. Vi från Region Östergötland måste ligga på, säger Lena Micko.