Svar på debattartikeln "Samarbete mellan offentlig och privat vård kan skapa ordning" (28/6):
För det första är det välkänt att vårdval som system kan leda till en fragmenterad vård. När privata vårdgivare fokuserar på de mer lönsamma delarna av vården, skapas det incitament att prioritera enklare och mindre kostnadskrävande behandlingar. Detta kan resultera i att patienter med komplexa behov och kroniska sjukdomar hamnar mellan stolarna eftersom de privata aktörerna inte alltid är rustade för att hantera dessa fall på samma sätt som en heltäckande offentlig vård kan göra.
Vidare leder privatiseringen till ökad administration och byråkrati då varje privat aktör måste ha egna journalsystem och rutiner. Detta skapar en fragmenterad vårdkedja där patienternas information inte alltid följer med. Detta kan leda till missförstånd och fördröjningar i vården. Det är inte bara en fråga om olika journalsystem utan även om hur information flödar mellan olika vårdnivåer och vårdgivare.
Det är också viktigt att poängtera att privatiseringar kan driva upp kostnaderna. Privata vårdgivare har ofta högre kostnader för administration och marknadsföring. Samtidigt måste regionerna ha stor administration för att skapa avtal, kontrollera och rent allmänt sköta allt som rör de vårdval som finns. De privata vårdgivarna har utöver de etiska principer du beskriver, som syfte att skapa vinster. Det är grundläggande för ett aktiebolag. När vinster ska tas ut, finns risken att resurser dras bort från direkt patientvård. Detta kan leda till att skattepengar inte går till vård på det sätt man tänkt.
För att säkerställa en jämlik vård, är det avgörande att regionerna har kontroll och insyn över alla vårdgivare, privata som offentliga. Privata aktörer måste följa samma strikta krav på kvalitet och uppföljning som de offentliga. Det innebär att det måste finnas robusta system för att upptäcka och hantera felaktiga utbetalningar och säkerställa att vårdresurser används effektivt och rättvist.
Att ta bort vårdval kommer inte leda till att de med störst plånbok får vård. Tvärtom. Vi kommer ha mer resurser till en jämlik vård.
Redan nu finns försäkringslösningar som innebär att de med stor plånbok kan köpa sig före köer hos privata vårdgivare. Det är ytterligare en dålig aspekt som skapar ojämlik vård. Där finns verkligen ingen hänsyn alls till det så viktiga riktmärket vård efter behov. Bara för att detta är en dålig lösning så finner vi ingen anledning till att svaret skulle vara fler vårdval.
Att återta kontrollen över vissa vårdområden där privatiseringen har visat sig vara en dålig lösning för patienterna kan vara nödvändigt för att säkerställa att alla får den vård de behöver.
I slutändan handlar det om att skapa en vård som är tillgänglig för alla, oavsett ekonomisk status. Detta kräver en stark och robust offentligt driven vård som kan säkerställa att vårdens resurser fördelas rättvist och effektivt. Privata inslag kan vara ett komplement till det offentliga men aldrig vara det enda alternativet.