Svar på “SD: Pride representerar inte alla inom HBTQ” (2/6):
Prideparaden kom till Linköping, och tog med sig sunda värderingar och en trygg miljö för alla HBTQ-personer. Pride-rörelsen är en plattform för synlighet och kamp för jämlikhet.
Vid första ögonkastet kan det låta logiskt att en persons könsidentitet och läggning inte ska vara politiskt, men könsidentitet och läggning är politiskt. Kampen för HBTQ-rättigheter har behövt vara politiskt, och det beror på att HBTQ-personer historiskt har utsatts för diskriminering och förnekande av grundläggande rättigheter, och att det har krävts politisk mobilisering och lagstiftning för att ändra på detta. Det är alltså ren historieförnekelse att påstå att HBTQ-frågor inte skulle vara politiska.
Det är sant att partier till vänster har och är mer progressiva i dessa frågor än konservativa partier, och det är därför inte konstigt att många HBTQ-personer engagerar sig till vänster i politiken.
När det gäller Pride och dess koppling till politik är det viktigt att komma ihåg att Pride är en rörelse som hyllar mångfald och inkludering. Det finns plats för olika perspektiv inom HBTQ-samhället – så länge dessa står upp för tolerans och mänskliga rättigheter.
När det kommer till Sverigedemokraterna (SD) och Pride är det upp till SD att bevisa sitt engagemang för HBTQ-rättigheter genom konkreta handlingar och HBTQ-vänliga förslag. Något som vi hittills inte har sett. Tidigare ställningstaganden från SD har varit motsatsen. Om SD börjar ta avstånd från en diskriminerande politik och börjar aktivt arbeta för ett mer inkluderande samhälle – det skulle bidra till att bygga upp förtroendet.
Slutligen, att främja HBTQ-rättigheter innebär att kämpa för jämlikhet och acceptans – både inom Sverige och internationellt. Det handlar om att stå upp för mänskliga rättigheter och skapa en trygg miljö för HBTQ-personer, oavsett bakgrund eller kultur.
Pride-rörelsen är en chans att fira framsteg, men också att reflektera över de utmaningar som fortfarande finns.