Det var S och M la ner Lotsen och Reaktiva, inte KD

Trots att lösningar fanns på bordet hjälpte det inte när viljan inte fanns hos de som styr kommunen, skriver debattören.

Det torde inte vara en hemlighet att vi kristdemokrater tror på civilsamhällets krafter och att vi därför välkomnar att verksamheterna i framtiden kommer att drivas vidare av idéburen sektor, skriver debattören.

Det torde inte vara en hemlighet att vi kristdemokrater tror på civilsamhällets krafter och att vi därför välkomnar att verksamheterna i framtiden kommer att drivas vidare av idéburen sektor, skriver debattören.

Foto: Dennis Petersson

Debatt2024-07-10 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "KD och C:s löften visade sig bara vara tomma ord" (27/6):

Liberalerna, Linköpingslistan och Miljöpartiet skriver i ett debattinlägg i Corren att oppositionen hade kunnat tvinga fram ett bevarande av verksamheterna Lotsen, Reaktiva samt Villa Ådala vid kommunfullmäktiges sammanträde den 18:e juni. Debattörerna efterfrågar även KD:s ståndpunkt i frågan, vilket vi självklart kan ge.

Sanningen är att dörren för ett bevarande av de öppna verksamheterna Lotsen och Reaktiva stängdes definitivt den 29:e maj när S-M-styret tillsammans med Centerpartiet skickade ut ett pressmeddelande med rubriken “Ny satsning möjliggör öppen verksamhet i samarbete med idéburen sektor”. I det pressmeddelandet klargör S, M, och C att man tillför social- och omsorgsnämnden 5 miljoner kronor för år 2025 och 10 miljoner kronor från och med år 2026. Det som kommer att upphandlas är verksamheter genom idéburen sektor riktade mot individer som behöver stöd som inte omfattas av LSS eller arbetsmarknadsåtgärder. I målgruppen ingår även individer som har påverkats av nedläggningen av verksamheterna Lotsen och Reaktiva. Debattörernas påstående att alla oppositionspartier hade chansen att på riktigt göra skillnad vid omröstningen i kommunfullmäktige stämmer alltså inte. För att oppositionen ska kunna få majoritet i kommunfullmäktige krävs nämligen även Centerpartiets röster, men C hade ju tre veckor tidigare ingått i en pakt med S-M-styret i frågan.

S-M-styret tog tidigare i år ett mycket beklagligt beslut att lägga ner väl fungerande verksamheter som varje dag gör stor skillnad i många människors vardag. Människor med psykisk ohälsa eller nedsatt psykisk eller neuropsykiatrisk funktionsförmåga. Detta var något som alla oppostionspartier protesterade mot. Vi erbjöd konstruktiva förslag och ekonomisk finansiering. Trots att lösningar fanns på bordet hjälpte det inte när viljan inte fanns hos de som styr kommunen. Vi kristdemokrater står fast vid de beslut som vi har tagit i frågan, det är inte vi som har lagt ner verksamheterna Lotsen och Reaktiva. Det har Socialdemokraterna och Moderaterna gjort. 

Kristdemokraterna vill att det ska finnas öppna verksamheter för den målgrupp som Lotsen och Reaktiva möter. Därför välkomnar vi den lösning som presenterades i budgetöverenskommelsen mellan S-M-styret och Centerpartiet. Det torde inte vara en hemlighet att vi kristdemokrater tror på civilsamhällets krafter och att vi därför välkomnar att verksamheterna i framtiden kommer att drivas vidare av idéburen sektor. Vi tror på de goda krafter som finns i vår kommun, till exempel i organisationer som Hjärta till hjärta, Stiftelsen Hospice Östergötland, Novahuset och Östergötlands Stadsmission, som i en insändare i Corren den 13/6 – "Tillsammans hjälper vi de mest utsattta" – uttrycker sin vilja att vara med i denna utveckling och visa vilken kraft de kan vara i att bedriva professionellt socialt arbete på uppdrag av det offentliga. Linköpings kommun kommer även i fortsättningen att kunna erbjuda verksamhet för våra mest utsatta. Det tycker vi är bra. Kristdemokraterna kommer alltid att stödja goda förslag, även om de råkar komma från Centerpartiet.