Micko (S): Närmottagningar kan avlasta vårdcentralerna

Närmottagningar är tänkta att vara ett komplement där behoven är som störst, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Närmottagningar är inte en lösning på alla problem, men vi ser dem som en del i att stärka vårdkedjan – från enklare åkommor till mer komplexa vårdbehov – och därmed skapa bättre förutsättningar för en välfungerande primärvård, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Närmottagningar är inte en lösning på alla problem, men vi ser dem som en del i att stärka vårdkedjan – från enklare åkommor till mer komplexa vårdbehov – och därmed skapa bättre förutsättningar för en välfungerande primärvård, skriver Lena Micko (S), regionråd i opposition.

Foto: Agnes Ganestål/Jan Novotny/Victor Bomgren

Debatt2024-12-28 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Välfungerande primärvård ger en mer säker vård” (24/12):

Tack för ert inlägg om primärvårdens centrala roll i att skapa trygg och jämlik vård. Jag delar er syn kring vikten av helhet och kontinuitet. Jag delar också er frustration över att verkliga satsningar på primärvården ofta dröjer. Det är precis därför som vi lyfter behovet av att komplettera och avlasta primärvården genom nya lösningar, som närmottagningar där enkla åkommor kan tas om hand utan att minska primärvårdens resurser.

Socialdemokraternas avsikt är att stärka primärvården som helhet genom att skapa fler vägar in i vården – särskilt för de enklare vårdbehoven som annars riskerar att belasta redan hårt ansträngda vårdcentraler och akutmottagningar. Närmottagningar är tänkta att vara ett komplement där behoven är som störst.

Vi förstår er oro för att resursbrist och organisatoriska experiment kan äventyra kontinuiteten och patientsäkerheten. Men vi menar att närmottagningar, utformade i nära samarbete med professionen, kan bidra till att avlasta vårdcentraler och frigöra tid för er som arbetar där att fokusera på patienter med mer komplexa behov. Inspirationen från Region Jönköping, där liknande verksamheter framgångsrikt har stärkt tillgängligheten utan att kompromissa med helhetssynen, visar att det är möjligt.

Vi är övertygade om att vi måste kombinera nytänkande med stabil förankring i verkligheten och tillgänglig forskning. Närmottagningar är inte en lösning på alla problem, men vi ser dem som en del i att stärka vårdkedjan – från enklare åkommor till mer komplexa vårdbehov – och därmed skapa bättre förutsättningar för en välfungerande primärvård.

Genom en noggrann kartläggning av behov, och en pilotverksamhet, kan vi säkra att närmottagningar bidrar till att göra vården mer tillgänglig och jämlik. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med er som arbetar i primärvården för att gemensamt nå vårt gemensamma mål: rätt vård, på rätt plats, i rätt tid för alla östgötar.