Med ansenliga skattemedel ökar också förväntningarna

Om LHC och LFC lyckas bli vassa integrationsfrämjande verktyg, då blir skattesubventionerade hyresmiljoner småpotatis i samhällskalkylen, skriver debattören.

Debatt 14 januari 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledarkrönikan "Kan LHC miljonvärva kan de också betala hyran" (19/12):

I en ledarkrönika i Corren signerad Christian Gustavsson problematiseras hyresstödet till Linköping HC.

Frågan är intressant och kräver förmågan att hålla fler bollar i luften samtidigt. Låt oss börja med att slå fast att Liberalerna värderar idrotten och föreningslivet mycket högt. Högst av allt värderas alla barn och ungdomars rätt till ett glädjefullt idrottande. Elitidrotten ska också värderas högt och ges stöd för de omfattande värden den ger en stad som Linköping på så många sätt.

 

Liberalerna kan nu efter flera mandatperioder som del i styret göra ett politiskt bokslut sett till idrott och elitidrotten. Följande har hänt som drivits på politiskt av (L) och som förverkligats genom skickligt genomförande på förvaltningsnivå och mest av allt ute i lokala föreningslivet:

* Implementering av en ambitiös evenemangsstrategi med höga mål och idrotten som given katalysator.

* I spåren av MeToo-rörelsen, ökade resurser för en jämställd idrott med fokus på kommunal jämställd sponsring.

* Nytt förenklat föreningsstöd och ett mer professionellt stöd till elitidrottsföreningar.

* Nytt idrottspolitiskt program som pekar på elitidrottens och evenemangens betydelse.

* Pådrivande i frågan om multihall med motivet att ge sporthallens elitklubbar bättre förutsättningar och främja för mer och större publikupplevelser och ungdomsturneringar.

* Förstärkta föreningsstöd och elitstöd i miljonklassen under pandemin.

* Kickstart Linköping med resurser som gav besöksnäringen en rejäl injektion. Idrotten är en otroligt viktig del i Linköpings besöksnäring, allt från evenemang som SM-veckan till alla ständigt pågående cuper, läger och tävlingar för barn och ungdomar.

* Nytt kommunalt idrottsgymnasium som har en stor betydelse för ledarförsörjning, talangrekrytering och goda utvecklingsmiljöer för elitidrotten.

 

Med det sagt är det fortfarande mycket kvar att göra för att Linköping ska komma i mål som en välmående och hållbar idrottsstad. En nyhet är att kultur- och fritidsnämnden nyligen beslutade om partnerskap med Linköping HC och Linköping FC för 1 000 000 kronor respektive 750 000 kronor för arbete och insatser i utsatta och idrottssvaga stadsdelar. 

Liberalerna välkomnar varmt in LHC och LFC på den sociala arenan! Med de ansenliga mängden skattemedel ökar också förväntningarna på klubbarna. Hur ser taktiken ut och kommer de lokala föreningarna och eldsjälarna få passningar på bladet eller på rätt fot? Om elitklubbarna lyckas bli vassa integrationsfrämjande verktyg, då blir skattesubventionerade hyresmiljoner småpotatis i samhällskalkylen. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa